Parlamentul a a operat modificări la Codul Electoral prin care a majorat pragul minim de reprezentare până la 5 la sută, în varianta primei lecturi, aprobată în cadrul şedinţei de joi, 27 decembrie curent.
Modificările la proiectul de lege au avut loc cu votul majoritar al legislatorilor comunişti şi creştini-democraţi pentru accederea în Legislativ, de la 4% la 5%, deşi majoritatea solicitau stabilirea cotei de 6 la sută.
Potrivit deputaţiilor comunişti, menţinerea pragului de 4% va contribui la creşterea bruscă a numărului de formaţiuni politice care vor intra în organul legislativ suprem, iar aceste circumstanţe ar putea bloca procesul de alegere a preşedintelui ţării sau a unui Guvern de coaliţie.
Iniţiativa legislativă a fost criticată de către deputaţi din opoziţie, care au menţionat că organizaţiile internaţionale au salutat acţiunea Parlamentului din iulie 2005 de a reduce pragul electoral de la 6% la 4%.
În cadrul discuţiilor, preşedintele Comisiei juridice pentru Numiri şi Imunităţi, Vladimir Ţurcan a explicat că în majoritatea statelor europene pragul electoral este de 5%.
Codul Electoral a mai suportat şi alte modificări, printre care excluderea noţiunii "bloc electoral" şi reglementările care se referă acestea sau interdicţia de a se înscrie în cursele electorale persoanelor condamnate, care au antecedente penale nestinse, dar şi care deţin dublă sau multiplă cetăţenie. // BASA-Press