Parlamentul a aprobat in prima lectura amendamente la Codul Electoral

Parlamentul a adoptat, joi, in prima lectura, o serie de amendamente la Codul Electoral, care permit cetatenilor sa voteze intr-o alta circumscriptie decat cea de domiciliu, in baza unei declaratii de sedere.

In acelasi timp, persoanele cu drept de vot, care dupa ultima participare la alegeri si-au schimbat domiciliul, urmeaza sa declare noul domiciliu administratiei publice locale, in termen de doua luni pana la urmatoarele alegeri, pentru a putea fi inscrisi in lista de alegatori.

Unul dintre autorii amendamentelor, deputatul democrat Dumitru Diacov, a afirmat ca aceste modificari sunt "de compromis" si au fost propuse pentru depasirea problemei actualizarii listelor de alegatori.

Proiectul include un nou element – fisa electorala, in care va fi aplicata stampila “votat”, in vederea excluderii cuponului detasabil. Fisa electorala va fi utilizata in scrutinul parlamentar din anul 2009.

La capitolul activitatii Comisiei Electorale Centrale (CEC), proiectul prevede un buget distinct in bugetul de stat, in care lunar, vor fi incasate de la contul Trezoreriei de Stat mijloace financiare, in limita devizului de cheltuieli aprobat. Totodata, in termen de cinci zile de la numirea datei alegerilor, pe contul CEC vor fi tranferati banii necesari pentru organizarea si desfasurarea scrutinului.

Deputatii au refuzat sa voteze propunerea de introducere in buletinele de vot a optiunii "vot impotriva tuturor". De asemenea, s-a discutat in contradictoriu necesitatea utilizarii cupoanelor sau a fiselor de alegator. O decizie finala asupra acestor chestiuni urmeaza a fi adoptata la examinarea documentului in lectura finala.

Amendamentele mai prevad micsorarea pragului de validare al scrutinului, astfel vor fi declarate nevalabile alegerile in circumscriptiile in care la vot se vor prezenta mai putin de o patrime din numarul de persoane inscrise in listele electorale, iar votarea repetata ma fi considerata valabila indiferent de numarul de votanti.

Partidele si alte organizatii social-politice care nu vor prezenta candidaturile sale in componenta consiliului electoral de circumscriptie in termen de 10 zile pana la expirarea termenului de constituire a acestuia vor pierde aceasta sansa, numarul necesar de candidaturi fiind completat de consiliul local. De asemenea, a fost propusa anularea listelor de semnaturi in sprijinul candidatilor daca mai mult de 5 la suta din semnaturi vor fi considerate false.

Proiectul de lege a fost elaborat de Comisia Electorala Centrala, in comun cu ADEPT, in vederea ajustarii Codului Electoral la recomandarile in materie electorala ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept si ale OSCE. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.