Părinții cer camere de supraveghere în grădinițe și accesul la înregistrările video

Asociația obștească „Părinți Solidari” a lansat o petiție online prin care solicită reformarea sistemică a instituțiilor preșcolare. În petiția adresată premierului Pavel Filip și ministrei Educației Monica Babuc, semnatarii cer instalarea camerelor de supraveghere în toate grădinițele și asigurarea accesului părinților la înregistrările video, dar și alte măsuri.

„În ultimii ani, societatea noastră a fost zguduită de mai multe cazuri de răsunet de abuz si violentă în instituțiile preșcolare. Pe lângă aceste cazuri, mediatizate pe larg în mass-media, părinții continuă să semnaleze pe rețelele sociale cazuri de abuz si violentă săvârșite de cadre didactice și personalul auxiliar din grădinițe asupra copiilor”, se arată în petiție.

Potrivit asociației, fiecare părinte este nevoit să se lupte de unul singur şi să facă față unui sistem nereformat, învechit în practici și viziuni autoritare asupra educației.

De asemenea, semnatarii petiției cer organizarea de traininguri susținute de psihologi și experți în psihologia copilului, evaluarea sistematică de către psihologi a cadrelor didactice și non-didactice din instituțiile preșcolare, cu scopul de a depista persoanele care comit abuzuri și violență în raport cu copiii.

În plus, părinții solicită stimularea financiară a cadrelor didactice în funcție de instruirile parcurse și sancționarea managerilor instituțiilor de educație timpurie, angajații cărora comit acte de violență.

Petiția a fost lansată după ce săptămâna trecută o mamă al cărei copil frecventează grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani a publicat o înregistrare audio, unde se aude explicit cum dădaca abuzează fizic și verbal copiii.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.