Păreri împărţite despre incidentul de la Ambasada Rusiei

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Diplomaţii moldoveni au părăsit recepţia organizată de către Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău după ce Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, l-a prezentat oficial pe Vladimir Iastrebceak ca fiind şef al diplomaţiei transnistrene.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei au fost invitaţi mai mulţi reprezentanţi ai diplomaţiei moldovene, dar şi ambasadorii europeni acreditaţi la Chişinău.

Gestul oficialilor moldoveni a fost urmat de către ambasadorii europeni şi americani care s-au retras de la eveniment.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat cǎ Ambasadorul Federaţiei Ruse a comis o gafǎ diplomaticǎ şi a anunţat cǎ va cere explicaţii pe canale diplomatice. De asemenea, Premierul Filat i-a îndemnat pe toţi cei care au fost martori la acest incident sǎ pǎstreze calmul, mai ales în contextul în care se apropie ziua de 21 iunie, în care urmeazǎ sǎ înceapǎ negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean.

Filat a adǎugat cǎ gestul diplomaţilor moldoveni a fost unul corect, deoarece "este inadmisibil să suporţi astfel de înjosiri, care au fost aduse tuturor cetăţenilor Republicii Moldova".

"Gestul diplomaţilor de a pleca de la recepţie a fost unul corect. Ambasadorul trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Prin acest gest a demonstrat că sprijină Transnistria. Un ambasador care nu respectă independenţa Moldovei nu are ce căuta în ţara noastră", a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Analiştii politici au o poziţie foarte îngrijorătoare faţă de gestul lui Kuzmin. Aceştia sunt de părere că este un incident fără precedent în Republica Moldova şi poate fi interpretat ca o provocare din partea Rusiei. Această situaţie duce la tensionarea relaţiilor dintre aceste două ţări.

"Este un fapt îngrijorător. Circumstanţele, în cazul acesta, pot fi foarte importante, dar oricum gestul diplomaţilor este foarte serios şi nu cred că este o iniţiativă proprie, mai degrabă este o exprimare a unei poziţii şi pe această cale care poate însemna ceva mult mai mult decât gestul în sine", a declarat analistul politic Viorel Cibotaru.

Oazu Nantoi susţine că, în acest fel, ambasadorul Valeri Kuzmin nu face decît să reconfirme politica promovată de ţara sa de-a lungul anilor. "Pe lângă gestul ambasadorului rus, mai sunt prezente şi trupele ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova mai este şi susţinerea acestui regim financiară, politică, militară. Noi exagerăm niţel cu incidentul de ieri, care este doar un incident. E bine că măcar cineva din partea diplomaţilor moldoveni a făcut acest gest", a menţionat Nantoi.

Preşedintele interimar, Marian Lupu, este de părere că mass-media a exagerat această situaţie şi crede că gestul lui Kuzmin nu a fost coordonat la nivelul Kremlinului.

"A fost un incident nefericit. Este o acţiune, după părerea mea, izolată. Vreau să vă spun cu siguranţă că după ce am fost informat, am verificat mai multe lucruri şi vă asigur că nu există niciun fel de acţiuni coordonate cu centrala, ceva planificat în acest sens", susţine Lupu.

Vladimir Iastrebciak, aşa-zisul Ministrul de Externe Trasnisrean, a declarat că situaţia a fost exagerată de către oficialii moldoveni şi de către reprezentanţii mass-media pentru a atrage atenţia organizaţiilor internaţionale asupra acestui subiect.

"În primul rând, consider că aşa-numitul "incident" sau "scandal" există doar în imaginaţia unor reprezentanţi ai Republicii Moldova. Aceştia încearcă să atragă atenţia în mod artificial asupra acestui subiect. Nimic extraordinar, nimic nou la recepţia în cauză nu s-a întâmplat. Ieri, Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, mi-a oferit cuvântul, aşa cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori la recepţii organizate de Ambasada Rusiei", a declarat Vladimir Iastrebciak.

Potrivit acestuia, "un asemenea gest este o practică obişnuită: de a oferi reprezentantului părţii transnistrene posibilitatea de a felicita colegii ruşi cu ocazia diferitor sărbători. Aşa a fost la a 65-a aniversare a Victoriei, aşa a fost şi la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei din anul trecut. E greu de spus ce a provocat ieri o astfel de reacţie, comparabilă cu o isterie. Pot doar să presupun că acest lucru se leagă cu consultările planificate pe 21 iunie care vor avea loc la Moscova".

Iastrebciak este de părere că "recepţia a avut loc la Ambasada Federaţiei Ruse, iar în conformitate cu normele internaţionale, Ambasada se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. Dacă pornim de la abordările ruse, Transnistria este recunoscută ca parte egală în negocieri, deci eu sunt recunoscut pe deplin şeful ministerului care gestionează treburile externe ale Transnistriei".

De menţionat că acest incident vine la câteva zile după ce Rusia a expediat un comunicat diplomaţiei de la Chişinău, prin care işi exprimă nemulţumirea faţă de desfăşurarea alegerilor locale generale de la Chişinău.

Totodată, MAEIE de la Chişinău a solicitat părţii ruse să se abţină de la aprecieri şi comentarii care pot fi interpretate ca o ingerinţă în treburile interne ale altui stat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.