Pachetul din şapte legi asumat de Guvern a fost prezentat în Parlament

Premierul Iurie Leancă a prezentat în Parlament pachetul de legi pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în fața deputaților. Pachetul conţine şapte legi care vizează sistemul energetic, sectorul financiar-bancar, agricultura şi bugetul de stat.

”Intrarea în vigoare a acestor legi nu mai rabdă amânare şi este important să le vedem funcţionale cât mai repede. Mulţumesc încă o dată colegilor pentru implicare şi efort în elaborarea acestui pachet de legi. Iar colegilor deputaţi le mulţumesc pentru prezenţa la şedinţa de astăzi şi asigurarea cvorumului necesar intrării în vigoare a legilor pentru care Guvernul şi-a angajat astăzi răspunderea”, a spus Iurie Leancă în plenul Parlamentului.

Leancă a spus că unul din cele șapte proiecte de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea este proiectul privind modificarea Legii Bugetului de Stat pentru 2014, care va permite achitarea compensațiilor pentru agricultori și suplinirea Fondului Rutier și a Fondului Ecologic.

Un alt proiect se referă la vacanța fiscală, acordată pentru circa 2.000 de producători, până la 30 noiembrie, cărora nu li se vor aplica amenzi pentru neachitarea primelor de asistență medicală. Un al proiect prevede  scutirea de accize la distilatele produse pe bază de vin.

Potrivit altui document, vor fi operate modificări la Legea cu privire la Banca Națională. De asemenea, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea privind proiectul se prevede reorganizarea Termocom-ului. Şi în final, proiectele privind reabilitarea mai multor sisteme de irigare din diverse localități ale țării şi, respectiv,  scutirea de taxe la importul păcurei în perioada rece a anului.

Potrivit legislaţiei în vigoare, deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva a cel puțin unui proiect din cele asumate de Executiv.

În general, prima şedinţă a Legislativului a durat circa 30 de minute, iar proiectele asumate nu au putut fi comentate sau dezbătute.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.