OSCE regreta lipsa unui progres in solutionarea diferendului transnistrean

Moldova.ORG — În cadrul Consiliului Permanent al OSCE din 8 martie curent, ambasadorul Louis O’Neill, şeful Misiunii OSCE în Moldova, a prezentat un raport privind principalele evoluţii din momentul intrării sale în funcţie, în iulie 2006, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Ambasadorul O’Neill şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că negocierile în formatul "5+2" sunt sistate pe parcursul unui an. Delegaţiile R. Moldova, Uniunii Europene, SUA şi Ucrainei au împărtăşit îngrijorarea şefului Misiunii, indicând, totodată, faptul că blocarea negocierilor se datorează poziţiei obstrucţioniste a liderilor transnistreni. În acest sens, Federaţia Rusă, în calitatea sa de mediator, a fost chemată să utilizeze pârghiile de care dispune în vederea asigurării revenirii liderilor de la Tiraspol la masa de negocieri. În particular, delegaţia R. Moldova a menţionat că vizitele necoordonate ale oficialilor ruşi în regiunea transnistreană, precum şi activitatea neautorizată a funcţionarilor consulari ai Federaţiei Ruse la Tiraspol, contravin statutului de mediator al acestei ţări. SUA şi R. Moldova au scos în evidenţă faptul că este necesară o abordare constructivă din partea Federaţiei Ruse.

Printre priorităţile de pe agenda negocierilor în formatul "5+2", comunitatea OSCE a menţionat demilitarizarea şi democratizarea regiunii transnistrene, monitorizarea întreprinderilor industrial-militare din regiune, precum şi asigurarea accesului inspectorilor internaţionali la depozitele de muniţii de la Cobasna.

Şeful Misiunii OSCE a evidenţiat ineficienţa mecanismului actual de menţinere a păcii, stabilit în anul 1992, precum şi a argumentat faptul că transformarea mecanismului de pacificare în conformitate cu standardele internaţionale a devenit o necesitate a zilei. R. Moldova, SUA, UE şi Ucraina au accentuat, în acest sens, că transformarea mecanismului de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional va fi o premisă pentru realizarea unor progrese în procesul de soluţionare a conflictului.

R. Moldova, SUA şi UE au solicitat Rusiei să reia retragerea trupelor, a echipamentelor militare şi muniţiilor din regiunea transnistreană a R. Moldova, dând astfel un semnal pozitiv cu privire la angajamentul său politic de a contribui la soluţionarea problemei transnistrene. A fost reconfirmată disponibilitatea Fondului Voluntar al OSCE în vederea susţinerii procesului de retragere a forţelor Federaţiei Ruse în conformitate cu angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, menţionându-se că prezenţa militară a Rusiei contribuie la îngheţarea situaţiei în regiune, a menţionat şeful Misiunii OSCE în Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.