Mai multe organizatii obstesti din regiunea transnistreana au adresat premierului ucrainean Victor Yanukovici o scrisoare in care ii solicita sa abroge hotarirea Executivului de la Kiev, din martie 2006, privind instituirea regimului vamal pentru Transnistria.
De la 3 martie 2006, conform unei intelegeri dintre premierul moldovean, Vasile Tarlev, si fostul prim-ministru al Ucrainei, Iurii Yehanurov, exportul marfurilor din regiunea transnistreana este permis doar in baza stampilelor vamale ale R.Moldova. Tiraspolul a numit actiunile respective drept "blocada economica", termen respins de Chisinau.
"Din momentul instaurarii blocadei economice, pierderile firmelor din Transnistria au constituit 240 mln USD", se arata in scrisoarea adresata de Consiliul coordonator al organizatiilor obstesti din Transnistria noului premier ucrainean. Organizatiile din regiune au apreciat ca decizia Ucrainei de a institui regim vamal Transnistriei a fost aprobata "sub presiunea unor organizatii internationale si a politicienilor din R.Moldova".
in acest context, organizatiile transnistrene au cerut lui Victor Yanukovici sa renunte la regimul vamal "pentru a nu permite inrautatirea situatiei poporului transnistrean".
Premierul Yanukovici nu a formulat, deocamdata, o pozitie oficiala in aceasta chestiune. Anterior, ambasadorul ucrainean in Federatia Rusa, Oleg Demin, a declarat ca Ucraina nu va schimba regimul vamal. Unii politicieni de la Chisinau au exprimat, insa, temeri ca premierul prorus Yanukovici ar putea anula regimul vamal pentru societatile din Transnistria.
Potrivit datelor Ministerului Reintegrarii de la Chisinau, 224 de societati comerciale din regiunea transnistreana s-au inregistrat pina in prezent, la Camera inregistrarii de Stat a R.Moldova, inclusiv la evidenta provizorie au fost luati 118 de agenti economici, iar la evidenta permanenta – 106 companii.
Comertul exterior realizat de intreprinderile din Transnistria, verificate si perfectate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova in perioada 1 martie – 9 august 2006 a constituit 1 mlrd 927 mln lei, inclusiv pentru export – 1 mlrd 581 mln lei, iar pentru import – 346 mln lei. // BASA-Press