Connect with us

Divertisment

Opinie: OSCE la Chișinău, o misiune părtinitoare

Publicat

pe

Zilele astea urmează să sosească la Chișinău reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini – fost ministru de externe al lui Silvio Berlusconi și mare prieten al fostului său omolog Serghei Lavrov. Dar ce găsește reprezentantul special la misiunea dedicate monitorizării, soluționării și prevenirii escaladării violențelor în raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova?

Între retragerea trupelor și munițiilor și căutarea de treabă în Găgăuzia

Vizita a fost precedată de reprezentantul oficial al preşedintelui OSCE, Alfredo Conte, cel care, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a discutat la Comrat cu başkanul Irina Vlah statul şi prerogativele Găgăuziei şi a efectuat o vizită la Tiraspol. Potrivit deschide.md, Conte s-a pronunțat pentru funcționarea deplină a autonomiei Găgăuziei în baza Legii din 1994 privind statutul special al regiunii. Aceasta ar întări statul și ar deveni o dovadă a prezenței în țară a valorilor democratice. Firește, Conte s-a întâlnit și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, aflată la început de mandat. Conte a vorbit despre necesitatea întăririi legăturilor dintre etniile din țară și crearea unei societăți tolerante.

Pe de altă parte, în marja Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, care a avut loc în zilele de 16-18 februarie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi a avut o discuţie cu secretarul general al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, vizând inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova, modalităților concrete de a avansa pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog, și despre atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, subliniind importanţa sprijinului acordat de Organizație în acest sens.

Misiunea OSCE și Scanlan la control: ratarea obiectivelor principale ale mandatului

În acest context, să examinăm ce găsește Franco Fratini la Chișinău atunci când va cere să verifice unghiuțele la control pe batistuță eternizatului, de-acum, șef al Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan. Asta pentru că și programul pregătitor al conferinței are la origine tot mesajele trimise către OSCE de către Scanlan, rapoartele sale, dar și programele de control a armamentelor și celelalte elemente legate de misiunea OSCE la Chișinău realizate, mai mult sau mai puțin, de către șeful american original al misiunii din Republica Moldova.

Astfel, Fratini găsește o misiune OSCE fără capacitatea de a-și îndeplini mandatul, în căutarea de activitate și care se bagă în elemente neconvenite cu statul gazdă și care nu fac obiectul ordinului său de misiune. Astfel, în timp ce în stânga Nistrului nu calcă liber decât șeful misiunii de la Chișinău (și acesta anunțat), restul echipei nu-și poate face treaba de monitorizare a zonei de conflict și a acțiunile din regiunea separatistă, sprijinind statul Republica Moldova – membru al OSCE, acolo unde este acreditat. Nici un membru al misiunii nu poate traversa Nistrul fără acordul explicit al pseudo-autorităților separatiste.

Că există interdicția, e una, deși nu l-am auzit pe Scanlan urlând din gură de șarpe și subliniindu-și problema la toate reuniunile OSCE sau la 5+2, la toate întâlnirile cu diplomați și oficiali ai statelor membre cu care se întâlnește. Mai mult, nici măcar nu face vreun efort pentru a-și îndeplini misiunea în Republica Moldova. Nu am văzut nici un raport al controlului sau măcar o încercare de a verifica situația armamentului din stânga Nistrului. Ați văzut așa ceva de când e Scanlan la Chișinău? Ați văzut rezultatul, sau măcar o declarație privind prezența sa la controlul privind armele stocate în depozitul de la Cobasna? Nici măcar o plăngere mică, un scâncet, acolo, că nu a fost lăsat să intre. Nimic!

Scanlan se uită în altă parte, când au loc exercițiile militare ale trupelor separatiste, ruse și pretinșilor “pacificatori”

Același Scanlon care, la cele circa un exercițiu militar pe zi în medie, anul trecut, al trupelor din stânga Nistrului, la conlucrarea și interoperabilitatea exersată de separatiști cu pacificatori și trupele ruse ale GOTR staționate ilegal în stânga Nistrului, la participarea pretinșilor “pacificatori”, nevalidați de nimeni ca atare, nu a zis nici pâs?

La exerciții militare ofensive alături de trupele separatiștilor – altfel trupe aflate în conflict, pe care pretinșii pacificatori ar trebui să le separe de trupele legitime și regulate ale Republicii Moldova, manifestând imparțialitatea, condiție obligatorie oricărei misiuni de menținere a păcii – nu a protestat, nu a făcut conferințe de presă indignat, nu a sesizat Viena și Secretariatul General, ba nici măcar nu a făcut un raport, deși în asta consistă misiunea sa la Chișinău?

Ei bine, Scanlan se ocupă cu a-și căuta de treabă, dacă se poate în dreapta Nistrului, în zona aflată sub controlul autorităților legitime, pe unde se plimbă liber și nestingherit. Nu voi intra în detalii privind alte preocupări mai omenești ale diplomatului, altfel departe de a fi la prima tinerețe, când aburii de alcool sau hormonii mai joacă feste. E treaba sa. Dar o fi o treabă să presezi doar Chișinăul să facă cedări unilaterale ca să nu superi Rusia și pentru că Tiraspolul nu-și asumă nimic, doar pentru a marca activitate?

Sau o fi, poate, în mandatul misiunii OSCE în Republica Moldova – sau se pregătește să apară în vreun viitor mandat, pe care și-l scornește zilele astea – să se ocupe de minoritățile din Republica Moldova, cu precădere cea rusă – super reprezentate în conducerea instituțiilor statului, spre deosebire de discriminarea românilor majoritari și celor cu cetățenie română(apropo, aici nu am văzut vreo preocupare, cu atât mai puțin un raport)? Cât despre Găgăuzia, după ce a rezolvat separatismul nistrean vrea să-și caute de treabă și cu cel găgăuz? Vreo misiune, vreun punct de contact la Comrat, poate?

Scanlan, o dezamăgire și o misiune ratată, după un mandat de tot râsul

Nici nu vreau să vorbesc aici despre ceea ce constituie prioritate și interes declarat explicit la cel mai înalt nivel de către Ministrul de Externe Secretarului general al OSCE – retragerea trupelor și munițiilor din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova. Ați auzit ceva? Vreo poziționare, vreun sprijin, măcar faptul că misiunea de la Chișinău ar fi luat act de aceste doleanțe, nu să mai spunem să se implice în a le soluționa, în a da sprijin legal și logistic sau a promova aceste poziții către state terțe?

Domnul Scanlan a uitat care-i este mandatul și ce treabă are pe la Chișinău, dar în special în Republica Moldova, mandatul vizând trupe de ocupație, separatismul, interdicția de liberă circulație a cetățenilor Republicii Moldova, cu precădere a oficialilor în stânga Nistrului. Armamente, mișcări militare, exerciții ofensive de asalt și forțare a râului în partea dreaptă, iată, misiunea ar fi avut treabă, dacă asta era preocuparea șefului său. Nimic din ceea ce reprezintă mandatul său, Scanlan nu a îndeplinit. Și ca să nu fie semne de întrebare, se poate oricând analiza comparativ misiunea OSCE din Kiev, prezentă în mod substanțial, alături de șefii săi, la linia de demarcație și în zona separatistă din Donetsk și Donbas, cu realizări importante. Deci se poate, și tot cu separatiști și ruși în față.

E clar, Scanlan s-a dedulcit prea mult cu traiul din Chișinău, cu plăcerile vieții de diplomat fără treabă într-o capitală fie și estică, unde mai găsești un restaurant decent, ceva prieteni de o vorbă și frumuseți feminine de admirat. Nu vorbesc despre cei din jur, experții și angajații vechi și rutinați ai misiunii, care au dat bir cu fugiții, de bine ce știe să lucreze Scanlan. Nu vreau să intru în detalii manageriale, oameni, bugete, bani. E treaba reviziei de la OSCE, a controluluid e fond al Secretariatului să o facă.

Eșec total în monitorizarea de către misiunea OSCE a drepturilor omului în stânga Nistrului

Scanlan a stat prea mult la Chișinău. Și-a uitat treaba pe care trebuie să o facă, nu-și respectă mandatul în nici un punct, dar forțează relațiile cu autoritățile de pe poziții de vechil de provincie în căutare de alte misiuni decât cele stabilite la sosirea la Chișinău. Să mai discutăm despre autorii crimei dintr-un 1 ianuarie asupra unui cetățean nevinovat din Republica Moldova? Ar fi inutil. Dar ceva trebuie menționat, pentru că e cea mai gravă problemă a misiunii OSCE din Republica Moldova. Drepturile Omului.

Nu am lăsat-o la final pentru că am uitat-o. Nici nu aș putea să o fac. Așa cum „liniile roșii” sunt apărate de coaliția cu același nume și rapoarte periodice apar public, iată că și asupra situației drepturilor omului în raioanele de răsărit ale Republicii Moldova a mai vorbit Promo Lex, ultima organizație neguvernamentală care-și făcea treaba în stânga Nistrului. Ați văzut vreun raport OSCE, al misiunii conduse de Scanlan despre situația drepturilor omului în regiunea separatistă? Ați auzit de vreun drum al lui Scanlan în stânga Nistrului pentru a se preocupa de vreo plângere în acest sens? Ați vâzut vreun raport în ultimii ani pe situația drepturilor omului care să nu fie realizat din biroul de la Chișinău? Ați auzit de vreo vizită în vreun penitenciar unde abuzurile urlă injustiția și unde oamenii stau părăsiți de orice sprijin?

Nuuuuu…. sigur că nu. Scanlan caută de treabă misiunii OSCE la căldurică, să vadă lucrul cu minoritățile ale autorităților de la Chișinău, să studieze drepturile Comratului și Găgăuziei, cu bașcanul membru al Guvernului și autonomia dată de Adunarea Populară ce funcționează în limba rusă, la Comrat. Pentru că asta poate să o facă, e simplu și e garantată tocmai de drepturile și garanțiile de securitate acordate și de autoritatea Guvernului Republicii Moldova. Acolo unde e de treabă și e greu, acolo unde e chemat să acționeze OSCE și misiunea sa din Republica Moldova, acolo Scanlan nu a făcut nimic.

Ei bine asta trebuie să vadă și să știe Fratini când vine la Chișinău. Și să-l mai ia de urechi sau de ciuf pe Scanlan, trimițându-l acasă. Dar acasă pe bune, cu nota scăzută la purtare și departe de a mai nenoroci și altă misiune în vreo altă țară din lumea asta largă. La pensie sau la munca câmpului, pe unde se poate. Pentru că deja a făcut prea mult de rușine OSCE, mandatul de ambasador și chiar școala americană de diplomație.

sursa: Deschide.md

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

România oferă un cadou Moldovei. Despre ce este vorba

Publicat

pe

De către

România ne-a dăruit un brad imens pentru sărbătorile de iarnă. Bradul vine tocmai din inima munților Carpați. Pomul de Crăciun va ajunge mâine, 8 decembrie, la Chișinău și va fi amplasat în piața de pe str. 31 August 1989, scrie locals.

În acest moment, pomul se află la vama Leușeni. Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun de pe 31 August 1989, perimetrul între străzile Pușkin și Mitropolit Bănulescu Bodoni, va avea loc pe 15 decembrie.

Citește mai departe

Divertisment

A apărut teaserul ultimului sezon al serialului „Urzeala Tronurilor”

Publicat

pe

De către

Canalul HBO a publicat teaser-ul celui de-al optulea și ultimul sezon al serialului „Urzeala Tronurilor”. În spot se arată cum gheața și focul se mișcă unul spre altul pe harta Vesterosului (unul dintre continentele cunoscute ale lumii serialului) și se încleaștă într-o bătălie în centru. 

Harta pe care se desfășoară simbolic bătălia se află în castelul „Piatra Dragonului”.

Ultimul sezon al „Urzelii Tronurilor” va fi lansat în aprilie 2019.

„Urzeala Tronurilor” (Game of Thrones) este un serial american în stil fantasy, bazat pe ciclul de romane „Lumea de gheață și foc”, scrise de George R.R. Martin.

Citește mai departe

Divertisment

Fabrică clandestină de producere a țigărilor, deconspirată în Polonia. Cinci moldoveni și nouă ucraineni, arestați// VIDEO

Publicat

pe

De către

O grupare, formată din cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi, specializată în contrafacerea și comercializarea țigaretelor, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Ucraina și Polonia. 14 persoane, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni, au fost arestate pe un termen de 90 de zile.

Gruparea a fost anihilată de către ofițerii și procurorii moldoveni în comun cu angajații Serviciului Grăniceri din Ucraina și Polonia, cu suportul Europol.

Astfel, în localitatea Gierlachowo, Polonia, a fost deconspirată o fabrică clandestină de producere a țigărilor.

În urma perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat circa 13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro.

De asemenea, au fost depistate materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producere și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.

În plus, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două camioane în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari.

S-a stabilit că în activitatea infracțională sunt implicați cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi.

În acest sens, cetățenii Republicii Moldova aveau rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare, cu ulterioara transportare a persoanelor în Polonia.

Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către făptuitori polonezi, care le deposedau de  telefoanele mobile, pentru a nu fi cunoscut traseul și  poziționarea fabricii clandestine.

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete, marca „Super kings”, „Lambert & buther”, „Marlboro”, „Prince”, „Rothmans” și „Excellence”.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sport5 ore în urmă

Aur pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial de SAMBO printre cadeți! Cine este tânăra sambistă

Oxana Diacenco, elevă la Liceul Sportiv Municipal, a devenit campioană, la categoria 70+. Ea a învins-o în finală pe belorusa Valeria...

Politică5 ore în urmă

Ion Terguță: „PLDM a acceptat oferta ACUM. Urmează o perioadă de foc.”

În pofida declarațiilor lui Andrei Năstase, de acum câteva zile, potrivit cărora blocul ACUM „nu negociază nimic cu reprezentanții PLDM și...

Justiție6 ore în urmă

Ecstasy, cocaină, amfetamină și MDMA, într-un club din Chișinău. Patru persoane au fost reținute

Pastile Ecstasy, pliculețe cu praf alb asemănător cu amfetamina sau cocaină, MDMA. Asta au depistat forțele de ordine, în cadrul...

Sănătate8 ore în urmă

Veșnica dezbatere: Vaccinare sau anti-vaccinare?

În secolul XXI, o asemenea întrebare pare să nu își găsească locul. Progresul medicinei, vaccinarea și antibioticele au redus substanțial...

Economie9 ore în urmă

„Vestele galbene” în Franța // Câți bani au pierdut magazinele de la începutul protestelor

Este deja al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene. Statistica protestului de ieri: 125 de mii de francezi...

Cultură10 ore în urmă

Un librar basarabean adună perle de-ale cumpărătorilor. Ce se întâmplă într-o librărie din Brașov

Mihail Vakulovski, autor, blogger, dramaturg, eseist, poet, om de cultură, romancier, scriitor și traducător român, lucrează și într-o librărie din Brașov....

Cultură10 ore în urmă

FOTO // Un an de la legalizarea căsătoriilor de același sex în Australia

Parlamentul australian a votat în favoarea legalizării căsătoriilor de același sex pe 7 decembrie 2017. The Guardian a discutat cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com