Oficial! Încă un stat aderă la Uniunea Vamală

Kârgâzstanul aderă la Uniunea Vamală, din care fac parte Rusia, Kazahtan şi Belarus. Guvernul de la Beşkek a aprobat şi a transmis spre adoptare Legislativului local proiectele a 21 legi necesare pentru aderarea la Uniunea Vamală şi Spaţiul Economic Euroasiatic Unic.

„Am luat o decizie istorică pentru ţara noastră. Am aprobat în unanimitate tot pachetul de legi pentru aderarea la Uniunea Vamală”, a declarat premierul Joomart Otorbaev, citat de Ria Novosti. Executivul kârgâz a anunţat că şi-a îndeplinit aproape în totalitate obligațiile din foaia de parcurs pentru aderarea Kârgâzstanului la UV.

La reuniunea Consiliului Economic Eurasiatic Suprem de la Astana pe 29 mai a fost semnată o declarație privind planul de integrare a Kârgâzstanului în Uniunea Vamală. Tot atunci, Kârgâzstan și Rusia au semnat un acord interguvernamental privind cooperarea economică şi de integrarea economică eurasiatică, care prevede înființarea unui Fond de Dezvoltare ruso-kârgâz, cu un capital de 1 miliard de dolari şi finanţarea acţiunilor din foaia de parcurs în valoare de 200 de milioane de dolari.

Moldova.org reaminteşte că Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan sau pur și simplu Uniunea Vamală a fost creată în 19 decembrie 2009 la Alma-Ata, în Kazahstan când liderii celor trei ţări, Dmitri Medvedev, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev au semnat acordul de înfiinţare.

Prima faza de funcţionare a acordului a început în ianuarie 2010, cu introducerea unui tarif vamal uniform in toate cele trei ţări. Uniunea formează o zona de liber-schimb şi impune tarife externe comune ţărilor care nu fac parte din uniune. Încă de la crearea ei, Rusia a pledat pentru ca mai multe foste republici sovietice să se alăture uniunii vamale.
Iniţial Kârghstanul şi Ukraina au spus că iau în considerare această opţiune, iar Rusia a făcut presiuni asupra Ucrainei, Armeniei și Moldovei în acest sens.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.