Connect with us

Social

OccupyGuguță a revenit. A fost reinstalat cortul, bannerul „Slujesc poporului, nu dictatorului” și steagul „Protest Permanent”

Publicat

pe

Spațiul din fața cafenelei Guguță a reînviat. În câteva ore, membrii mișcării civice „OccupyGuguță” au reinstalat cortul, renumitul banner „Slujesc poporului, nu dictatorului” și steagul „Protest Permanent”. De asemenea, a apărut un nou banner de la diaspora din Frankfurt „Moldova va fi independentă” și un steag „Free Moldova” de la diaspora din Londra.

Potrivit celor de la „OccupyGuguță”, ieri seara cu această ocazie a avut loc un mic concert la care au participat peste 100 de persoane.

„Evenimentul a început cu renumitele tobe și răsunetul „Așa sună democrația”, a continuat cu un mic concert și o prezentare a celor de la Are We Europe care au prezentat un proiect multimedia despre Occupy Guguță. În timpul concertului, Mircea Baștovoi a cântat despre Cafeneaua Guguță: “Nu încerc să compensez, ci doar vreau să am cel mai înalt și urât hotel, chiar în parc. În Parcul Central”, iar Andrei Lutenco a cântat deja renumitul cântec “Iaca Asta”:“Pot să vină s-anuleze, numai n-ai cum anula””, se arată într-un comunicat al mișcării.

În pauze, mai multe persoane au manifestat susținerea față de comunitatea OccupyGuguță spunând că s-au regăsit în această mișcare, mai ales că vor să rămână în țară sau că li s-a reîntors speranța în protest.

Comunitatea OccupyGuguță, care de două luni a protestat pașnic și creativ în fața fostei cafenele Guguță din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, a fost evacuată forțat pe 27 august de către Poliție. Oamenii legii au izolat perimetrul fostei cafenelei, iar  lucrurile aduse de protestatari au fost strânse și evacuate.

Astfel, a fost demontat cortul instalat aici și paleții,  iar utilajul sonor a fost ridicat. A fost demontat chiar și bannerul creativ instalat pe clădirea fostei cafenelei.

Activiștii au declarat că autoritățile s-au purtat cu ei parcă ar fi niște teroriști. Ieri, aceștia s-au adresat primarului interimar Ruslan Codreanu, prin care au solicitat explicații despre preluarea forțată a paleților și pancartelor de către angajații de la Spații Verzi și au solicitat acestea să fie întoarse.

OccupyGuguță va continua să facă evenimente în fața cafenelei și să protesteze permanent.

Foto: Ramin Mazur/Constanța Dohotaru

Image may contain: 4 people, people sittingImage may contain: one or more people, people standing, crowd, tree and outdoorImage may contain: one or more people, tree, outdoor and nature

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru excluderea tarifelor de roaming

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming.

Un proiect în acest sens și aprobat astăzi de Executiv.

„Este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decât o legătură mai strânsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european.

„Chiar astăzi am avut o discuție cu prim-ministrul României, dna Dăncilă și ea își dorește același lucru. Poate reușim chiar în ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România, care urmează să aibă loc pe data de 22 noiembrie la București, să semnăm acest acord”, a precizat premierul Pavel Filip.

Citește mai departe

Social

Rezervația „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

Publicat

pe

De către

La sediul UNESCO din Paris a avut loc ceremonia de înmânare a Certificatului de înscriere a rezervației „Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în Republica Moldova.

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul şi biosfera” (MAB) a aprobat dosarul de înscriere a Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” în cadrul reuniunii din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie 2018.

Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei numără în prezent 686 de situri naturale de importanță internațională în 122 de țări.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Emil Druc, delegat permanent pe lângă UNESCO, a subliniat importanța înscrierii rezervației „Prutul de Jos” în rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată.

Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din Republica Moldova a fost susţinută de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, proiect din cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în programul „Consolidarea reţelei de arii naturale protejate pentru protecţia biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Delta Dunării şi Prutul Inferior – PAN Nature” implementat de Agenția Moldsilva.

Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este situată în partea de sud a Republicii Moldova în lunca inundabilă a râului Prut. Scopul principal al acesteia este de a proteja flora și fauna din lunca Prutului și lacului Beleu. Suprafața rezervației este de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriul este ocupat de apele lacului Beleu.

Citește mai departe

Social

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă

Publicat

pe

De către

8500 de participanți la acțiunile de luptă din Afganistan care dețin statutul de veteran de război vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Distincțiile vor fi oferite veteranilor în cadrul manifestărilor dedicate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Pentru confecţionarea acestora, în Bugetul de Stat pentru anul 2019 sunt prevăzute circa 2,6 milioane de lei.

Tot astăzi, a fost aprobată decizia de edificare, în orașul Cahul, a unei plăci comemorative consacrată ostașilor decedați în acțiunile de luptă din Afganistan. Aceasta va fi amplasată în scuarul de pe bulevardul Victoriei din oraș, iar cheltuielile urmează a fi acoperite de Uniunea veteranilor războiului din Afganistan din Cahul.

Pe 15 februarie 2019 vor fi marcați 30 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice din Afganistan.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com