Ziarul regional „Observatorul de Nord”, difuzat in nordul R. Moldova, scrie ca „nu se poate spune ca relatiile R. Moldova cu Uniunea Europeana sunt tare-beton si ca viitorul RM este "batut in cuie" – va mai trebui sa dam din coate, la propriu si la figurat, pentru a ne vedea cu "sacii in caruta".
Autorul articolului, Victor Cobasneanu, sustine ca in pofida asigurarilor si garantiilor iesite din gura autoritatilor moldovenesti, in speta din gura premierului Vasile Tarlev, care a promis finalizarea Planului de Actiuni UE-RM catre data de 17 noiembrie 2007 (cata exactitate!), si a incurajarilor venite din partea mai multor comisari europeni, lucrurile nu se vad tocmai in roz.
Drept confirmare este si faptul ca, cu doua zile inainte de vizita presedintelui moldovean la Bruxelles, Centrul de Reforme Europene din Marea Britanie a dat publicitatii un comunicat, conform caruia Republica Moldova, impreuna cu alte cateva state, nu va adera, probabil, la UE pana in anul 2020. Ba mai mult, alte surse europene sunt de aceeasi parere si chiar merg mai departe – chipurile, in timpul apropiat UE isi va indrepta privirile spre lumea musulmana.
„In acest context, bunavointa gazdelor in persoana presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si a altor demnitari europeni nu pare altceva decat o mostra de bun simt (spre deosebire de lipsa acestuia la presedintele Voronin, care, afirma ca "Romania este cel mai mare inamic al meu", si o respectare a protocolului. Altfel, sa nu uitam ca si in cazul ultimelor tari care au aderat la UE – Romania si Bulgaria – lucrurile se prezentau aproximativ la fel: pe parcursul unei zile, de dimineata pretendentele la aderare erau criticate si rascriticate de-ti parea ca nu mai vad UE, iar dupa-amiaza tot aceste tari erau netezite pe cap, de parca nu mai aveau probleme cu justitia, libertatea, agricultura sau coruptia”, scrie editorialistul de la „Observatorul de Nord”. // DECA-Press
Observatorul de Nord: Bunavointa lui Jose Manuel Barroso a fost un gest de bun simt
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.