Connect with us
"
"

Divertisment

O peșteră cu cristale unice în Europa poate fi vizitată în Apuseni/ VIDEO

Două dintre cele mai frumoase caverne din Munții Apuseni au reintrat recent în circuitul turistic după ce au fost amenjate: Peştera de la Farcu şi Peştera Meziad.

Publicat

pe

Sute de peşteri străbat munţii Apuseni, dar multe dintre ele nu pot fi încă vizitate. Două dintre cele mai frumoase caverne din zonă au reintrat recent în circuitul turistic după ce au fost amenjate: Peştera de la Farcu şi Peştera Meziad. În timp ce grota de la Farcu atrage turiştii pentru cristalele de calcit care se găsesc doar în două grote din întreaga lume, cea de la Meziad impresionează prin dimensiunile sale impunătoare, notează Digi 24.

În inima munților Apuseni, aproape de localitatea Meziad, după una dintre șerpuirile drumului forestier se deschide brusc o boltă uriașă de piatră. Peştera Meziad datează de peste 10 milioane de ani. Aici au fost descoperite şi urme ale omului preistoric. Peștera păstrează încă urme fascinante ale vieții în cavernă.

„Imensitatea galeriilor ca asta o scoate în evidență și trecerea dintr-o parte în alta, e un pod natural, ceea ce e foarte interesant”, spune Dorel Mihoc, ghidul peșterii Meziad.

„Din 2000 încoace s-au mai descoperit galerii noi. Lungimea totală era aproape cinci kilometri și s-a mai descoperit un kilometru și ceva, de galerie, în plus”, adaugă el.

Nivelul inferior al peșterii este inaccesibil, însă specialiiştii spun că parterul a fost locuit încă din paleolitic. În câteva galerii suspendate s-au găsit oasele unei specii de urs ce a trăit în această zonă în urmă cu 10.000 de ani.
„Avem mai multe scurgeri parietale, formațiuni care s-au format scurgându-se pe perete. Au găuri în interior, deci sunt poroase și în momentul în care sunt lovite scot diferite sunete”, explică ghidul.

Sala mare sau sala liliecilor, cum a fost numită, este unul dintre locurile unde se adăpostesc coloniile de lilieci. În această perioadă a anului, liliecii sunt în hibernare și sunt ascunși în sălile din spate.

La 18 kilometri distanță de Meziad se află Peştera Farcu.

„Este o peșteră tip geodă, adică nu are intrare naturală, a fost descoperită întâmplător de către minerii care lucrau în mină pentru a extrage minereul de bauxită”, spune Valentina Duma, ghidul peșterii Farcu.

„În această peșteră s-au format cristalele de calcit, iar unde se formează aceste cristale e o foarte mare încărcătură energetică pozitivă”, adaugă ea.

„În lume sunt două peșteri amenajate de acest fel, cu cristale de calcit. Cealaltă se află în Africa de Sud și aceasta, care a fost amenjată în urmă cu un an de zile,” explică ghidul.

150.000 de ani le-au trebuit acestor cristale să prindă viață. Însă specialiştii spun că e de ajuns o singură atingere și evoluția lor se oprește.

Se estimează că Peştera de la Farcu are aproape trei milioane de ani vechime.

 

Sursa video: Digi 24

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Va interzice Putin curcubeul?

Publicat

pe

PE SCURT

Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție, șefa Uniunii Femeilor din Rusia, Ekaterina Lakhova s-a plâns președintelui Federaiei Ruse de influența pe care ar avea-o înghețata „Curcubeu” și panourile de publicitate în toate culorile pentru copii. Potrivit Ekaterinei Lakhova, curcubeul ar promova „valorile netradiționale”. Discuția a pornit în contextul în care pe 25 iunie Ambasada SUA la Moscova a atârnat pe clădire un drapel în culorile curcubeului pentru a marca Ziua comunității LGBT+.

Citește și: Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei. Cum ar putea influența regiunea transnistreană 

PE LUNG

Nu ar trebui să avem propagandă, dar astăzi avem panouri publicitare în culorile curcubeului, frumoase. Pare a fi insesizabil, cu cuvinte frumoase, de exemplu înghețata care se numește și «Curcubeu», «consumă această înghețată» și așa mai departe. Prin urmare, este indirect, dar totuși îi face pe copiii noștri să se obișnuiască cu acea culoare, cu steagul care a fost atârnat la această ambasadă”, a declarat Lakhova.

Putin a fost de acord și a confirmat că problema „propagării valorilor netradiționale pentru noi” are nevoie de „control”.

„Bineînțeles, știți, aici nu poți urmări pe toată lumea, ce etichetă are și așa mai departe. Dacă există motive să credem că aceasta este propagandă pentru valori netradiționale pentru noi, atunci pur și simplu organizațiile nonguvernamentale care împărtășesc poziția oficială a autorităților ruse, trebuie într-un mod adecvat, dar nu agresiv, să asigure controlul public”, a declarat Putin.

Declarația Ekaterinei Lakhova a devenit rapid motiv de glume la acest subiect. Internauții au mers mai departe și l-au suspectat imediat pe Putin că în curând va interzice curcubeul în Federația Rusă.


Undeva, 100% este o grădiniță cu numele „Curcubeu”

Dacă înghețata «Curcubeu» face «propagandă LGBT», ce face atunci parcul «Curcubeu» din Ekaterinburg? Probabil că acolo au loc adunări ale comunității LGBT. Nu au simț. Nici nu m-au chemat!”

Portalul Meduza a contactat fabrica care produce înghețata „Curcubeu”. Acesta a declarat că dacă va fi emisă o decizie, compania se va conforma și va scoate „curcubeul” din comerț. Totuși, vicepreședintele companiei, Armen Beniaminov, speră să nu fie interzis produsul. „În primul rând, pe etichetă sunt doar patru culori și nu șapte. În al doilea rând, compania ține la valorile familiei, iar curcubeul reprezintă soarele după ploaie și nu drapelul comunității LGBT.”

Isaac Newton inventează homosexualitatea, 1672

Bill Gates radiază cu ajutorul sputnicului locuitorii suburbiei Moscova cu homosexualism. Fotografia e în culori.

La referendumul care a avut loc săptămâna trecută în Federația Rusă privind amendamentele la Constituție, populația a putut vota și pentru introducerea alineatului despre „protecția familiei, a maternității, a paternității și a copilăriei; apărarea instituției căsătoriei ca uniune a unui bărbat și a unei femei; crearea condițiilor pentru o creștere decentă a copiilor în familie, precum și pentru îndeplinirea de către copiii adulți a obligației de a avea grijă de părinți”.

În seria de videouri care promovează modificarea Constituției se regăsește și filmulețul de mai sus care promovează homofobia.

Foto principală: Curcubeu deasupra orașului Kremlin.
Autoare:  Nikki Aaron

Citește mai departe

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Publicat

pe

De către

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului, colindă țara-n lung și în lat pentru a găsi cele mai interesante destinații și experiențe inedite pe care le poți avea ca turist în Moldova.

Așa încât nu există vreo certitudine privind redeschiderea turismului extern, am rugat-o pe Cristina să vă pregătească o listă cu locuri de văzut și lucruri de făcut în interiorul țării.

Să pornim la drum!

Lacul cu Nuferi de la Bardar

Pentru cei care își imaginează că trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru destinații unice, vreau să vă bucur, avem locuri extraordinare și inedite nu departe de Chișinău. Ce zici de Lacul cu Nuferi de la Bardar? Dacă răspunsul este „Nu”, atunci te îndemn să nu eziți, pentru că priveliștea este de poveste, iar diversitatea și abundența de flori te lasă pur și simplu fără cuvinte. Albi, roz, roșii, bordo – 50 de specii, o adevărată oază a nuferilor care sunt îngrijiți cu atâta dragoste de către domnul Gheorghe, feciorul familiei Luchița. Istoria sa este impresionantă, precum și activitatea în care investește atâta pasiune și dedicație.

Probabil cel mai minunat e că poți vizita lacul cu nuferi din mai până în octombrie, perioadă suficientă ca să găsești timp să evadezi din peisajul urban în povestea cu nuferi de la Bardar.

Vinăria ATU

Ai vizitat vreodată o vinărie urbană? Întocmai, se află la un pas distanță de centrul orașului și este prima și unica, deocamdată, vinărie urbană din Moldova. Mai ales că este o vinărie cu ciclu complet de producere a vinurilor în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle.

Este vorba despre Vinaria ATU. Chiar de la poartă vei fi întâlnit(ă) de către proprietarul vinăriei, Victor Vutcarau, care îți va povesti despre istoria vinăriei, tradițiile vinăritului și vă va oferi spre degustare deosebitul vin produs în inima capitalei.

Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”

Următorul obiectiv turistic pe care ți-l recomand să-l vizitezi este Conacul „Zamfir Ralli-Arbore”. Conacul este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea construită de boierul grec Zamfirache Ralli în satul Dolna, gubernia Basarabia.

În perioada de exil, poetul Alexandr Sergheevici Pușkin se împrietenește cu familia Ralli și petrece o vară în conacul acestora de la Dolna, localitate care se află acum în raionul Strășeni. Există dovezi că anume în acea vară Pușkin a făcut cunoștință cu o femeie romă pe nume Zamfira care i-a servit drept muză pentru renumitul său poem „Tiganii“.

Acest conac are o grădină imensă și frumoasă. E de-a dreptul inspirațional, iar păsările parcă nu se mai satură să te încânte cu trilurile lor.

Zbor cu balonul cu aer cald

Dacă te-ai plictisit de excursii pietonale și pe două roți, te invit să trăiești emoții unice, de a fi ca o pasăre în zbor care planează pe o aripă de vânt și a savura priveliști la înălțime ale oricărui colțișor de țară pe care dorești să-l explorezi. Ți-ați dat seama despre ce este vorba? Poate ca da, dar poate ca nu! Madame et monsieur, poftiți la un zbor cu balonul cu aer cald!

Da, da, în Moldova putem practica și acest tip de călătorii, care, îți garantez, te va umple de entuziasm și va alunga plictiseala pe multe săptămâni înainte. Pornirea se poate face în funcție de ce dorești să descoperiți de la înălțime.

Poți explora Chișinăul la înălțimea unei păsări în zbor, dar și să alegi un peisaj mai idilic și rural – zburând deasupra poienițelor poți vedea clar cum zbughesc din ascunzișuri căprioare, iepuri, fazani și alte vietăți.

Zbor cu avion de epocă

Dacă zborul cu balonul îți pare o experiență prea chic și ești dispus(ă) să simți cum îți curge adrenalina prin vene, atunci bănuiesc că zborul cu avionul à la James Bond este pentru tine. Un avion de epocă care funcționează ca un ceas elvețian este gata să te plimbe și să descoperi Moldova cea frumoasă de la o noua altitudine.

Un lucru este cert, fluturi prin stomac faci nu doar când ești îndrăgostit, ci și atunci când zbori într-o „misiune secretă” că să descoperi peisajele Moldovei sau, poate, eu m-am îndrăgostit să zbor!

Niciodată nu mi-am imaginat că în Moldova voi putea întâlni, ca-n oglindă, imagini rupte din întreaga lume: provence-ul franțuzesc la Horodiște, mica Elvetie la Duruita, Toscana la Vinăria Etcetera și Delta Dunării la Valeni. Dacă vrei să mă însoțești în mini vacanțele organizate de Go Travel, atunci nu ezita să mă contactezi!

Citește mai departe

Divertisment

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Publicat

pe

De către

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova cu ambele mâini. Colegii și susținătorii spun că atunci când venea vorba de cauză, Lidia Istrati era de neclintit. „În alte împrejurări, putea fi președintele republicii. Aș fi votat pentru ea și aș fi convins intelectualii s-o sprijine”, spunea la un moment dat academicianul Mihai Cimpoi.

Lidia Istrati s-a născut pe 22 iunie 1941, în satul Sofia, județul Bălți. A absolvit Institutul Agricol din Chișinău. După absolvire, a fost repartizată în comuna Bujor, Lăpușna, unde a lucrat ca profesoară de chimie la școala din localitate. Între timp, a debutat cu nuvela „Îngăduie, omule!” în revista „Nistru”, în anul 1968, în timpul așa-zisului „dezgheț al comunismului”. Nuvela vorbește despre adevărata față a guvernării comuniste. Proza trezește nemulțumirea liderilor vremii, autoritățile confiscă revista de la abonații particulari. După ce și-a susținut doctoratul în domeniul biochimiei și fiziologiei plantelor, nimeni nu dorea să o angajeze. Ulterior, i s-a propus postul de șefă a redacției de medicină și biologie la editura „Știința”.

La sfârșitul anilor ‘80 Lidia Istrati a ocupat o perioadă postul de director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir”, apoi a fost aleasă deputat în două legislaturi ale Parlamentului de la Chișinău (1990-1997). A fost președinta Ligii Democrat-Creștine a Femeilor din Moldova (1993-1997).

Colegii au descris-o drept „spărgătoare de gheață, care a spus adevărul atunci când toți se temeau”, „cavaler al adevărului”, „soldat în fața căruia sunt obligați să dea onorurile toți generalii”. Regretatul poet Dumitru Matcovschi spunea: „fără Lidia Istrati nu cred că am fi putut convoca primele mitinguri în PMAN”.

„Dumnezeu în ceruri s-a oprit în dreptul Moldovei și cu milostenia sa ne-a îndrumat, ne-a dat mintea de pe urmă, ne-a unit, ne-a împreunat și noi am votat independența”, astfel deputata Lidia Istrati a anunțat mulțimea din Piața Marii Adunări Naționale despre semnarea Declarației de Independență. Tot atunci a lansat mult cunoscutul îndemn „Bucurați-vă de Libertate!”,

În cadrul unor emisiuni televizate, scriitorul Vladimir Beșleagă menționa că atunci când răsuna vocea ei în Parlament, „parcă se auzea vocea lui Dumnezeu”, iar scriitorul Ion Hadârcă povestea că discursurile ei parlamentare erau în majoritatea cazurilor „fulminante, bine argumentate și cu un impact imediat”, „Nu a rămas fără repercusiuni. A fost amenințată în repetate rânduri și chiar s-a împușcat în geamul ei”, a mai spus Ion Hadârcă.  

Dumitru Holban, deputat în primul Parlament, își amintea că pe toată durata mandatului de deputat, Lidia Istrati a fost exigentă și integră. „Ea îi asculta atent pe toți în Parlament, iar după ce deputatul își termina alocuțiunea îl întreba: «Numai atât te ajunge capul?» Prin asta era spus tot”.

„Ea a fost primul politician care, în mai multe rânduri de la tribuna parlamentului, ne-a prevenit de pericolul instalării la putere a unor grupări oligarhice. Toți făceau glume pe seama ei. Presa o arăta într-o lumină, politicienii speculau vorbele ei reducându-le din gravitate și importanță”, povestește Iurie Colesnic.

Lidia Istrati a semnat volumele de proză „Nica”, „Goană după vânt”, „Nevinovata inimă”, romanul istoric „Tot mai departe”. Întrebată cum a îmbinat biologia cu literatura, Lidia Istrati a răspuns: „Biologia este știința despre viață, iar proza este descrierea subiectivă a vieții. Or una pe alta numai s-au completat”.

Lidia Istrati a decedat la 25 aprilie 1997, trăind doar 7 ani de independență a Republicii Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie16 ore în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social18 ore în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură19 ore în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social22 de ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social2 zile în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031