O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, cu participarea partenerilor din Belarus

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Complexul zootehnic va fi creat cu participarea partenerilor din Belarus și va prelua bunele practici implementate în această țară.

Miza este de a crește și în țara noastră productivitatea de lapte până la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7000 litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în Republica Moldova.

De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul întrevederii delegațiilor de la Chișinău și Minsk.

„Anul trecut, în vizită la Minsk, am văzut o astfel de fermă și ne dorim să preluăm din experiențele pozitive. Specialiștii belaruși au fost deja în Moldova, așa că acest proiect avansează”, a spus astăzi premierul în cadrul întrevederii cu delegația din Belarus.

Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate. Acest lucru va permite asigurarea sectorului cu material biologic de înaltă calitate și reducerea costurilor de achiziție de aproape trei ori.

Conceptul proiectului urmează să fie definitivat în 3 săptămâni. Ferma din satul Maximovca a fost anterior stațiune tehnologico-experimentală în cadrul „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, însă de aproape trei ani nu mai este exploatată.

Amplasarea fermei în apropierea Institutului va permite oamenilor de știință să efectueze cercetări specializate în baza unei ferme moderne.

Printre domeniile de interes comun în sectorul agricol a fost evidențiată și intenția de a exporta semințe de porumb, fructe și legume în Belarus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.