O bancă letonă implicată în dispariţia miliardului din Republica Moldova este în prag de faliment

Una dintre cele mai mari bănci din Letonia ABLV a ajuns în faliment. Instituţia se confruntă cu probleme financiare majore, după ce Departamentul de Combatere a Criminalității Financiare din cadrul Trezoreriei SUA a trimis o notificare în care susține că banca ABLV din Letonia împiedică aplicarea legii și a desfășurat activități suspecte legate de programul de înarmare al Coreei de Nord.

BCE susţine că din cauza deteriorării semnificative a lichidității sale, ABLV este “probabil incapabilă să-și plătească datoriile sau alte datorii în momentul în care devin scadente”.

“Banca nu a avut suficiente fonduri disponibile imediat pentru a rezista unor ieșiri stresate de depozite înainte de începerea procedurii de plată a fondurilor de garantare a depozitelor din Letonia”, se arată într-un comunicat a Băncii Centrale Europene.

Totodată, Comisia Financiară și a Pieţelor de Capital din Letonia (FKTK) a anunţat că în scopul protejării drepturilor legale ale deponenților ABLV Bank AS și evitării pierderilor potențiale, a interzis tranzacțiile de creditare.

În 2016, RISE Moldova a scris că ABLV va plăti o amendă de peste trei milioane de euro, pentru că a permis unor firme offshore să folosească ilegal conturile de la bancă pentru a acorda credite unor companii și persoane fizice din Moldova. Banii au fost folosiți pentru preluarea băncilor moldovenești Unibank și Banca Socială, care au contribuit la dispariţia ” miliardului” din cele sectorul bancar.

În decizia sa, Comisia Financiară din Letonia a făcut referință la informațiile despre tranzacții suspecte realizate prin intermediul ABLV Bank, apărute în raportul Kroll privind frauda de la cele trei bănci din Republica Moldova (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială).

Foto: RISE Moldova

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.