Nu ar trebui să apară obstacole în parafarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană/ INTERVIU

A declarat în interviul pentru Moldova.ORG Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Artur Michalski.

Domnule ambasador, imaginea unei ţări este conturată şi prin relaţiile bilaterale pe care le stabileşte şi le menţine cu alte state. Cum apreciaţi la ora actuală cooperarea dintre Republica Polonă şi Republica Moldova?

Relaţiile dintre Republica Polonia şi Republica Moldova sunt armonioase. Este o colaborare intensă pe toate dimensiunile. Or, pentru început vreau să mă refer la aspectul politic. În ultimul timp au avut loc mai multe vizite oficiale, care argumentează nivelul înalt la care se află dialogul politic. În vizită oficală a fost preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. De două ori s-a aflat la Chişinău ministrul Afacerilor Externe Radoslaw Sikorski. Mareșalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz a efectuat o vizită în Republica Moldova şi în timpul apropiat urmează o vizită a spikerului seimului, camera inferioară a Parlamentului din Polonia.

La rândul lor, şi politicienii moldoveni au fost la Varşovia. În septembrie premierul Iurie Leancă a efectuat prima sa vizită oficială în Polonia, invitat fiind de premierul polonez Donald Tusk.

Care este tematica discuţiilor dintre oficialii moldoveni cu cei polonezi. Se axează pe dimensiunea bilaterală sau pe cea multilaterală, Polonia fiind membru al Uniunii Europene?

Discuţiile dintre oficialii polonezi şi moldoveni se axează, în primul rând, pe tematica europeană. Se discută diverse aspecte ale procesului de integrare europeană, care a fost iniţiat şi de Republica Moldova. Astfel, este interesată să se apropie cât mai repede de Uniunea Europeană. Şi constat că, autorităţile de la Chişinău depun maxim efort pentru a atinge acest scop.

Reformele iniţiate dau deja rezultate. Polonia, ţară membră a UE din anul 2004, are experienţa acestui parcurs şi este disponibilă să o împărtăşească şi Republicii Moldova. În primul rând, este oportună susţinerea politică şi în acest context menţionez că dialogul dintre Varşovia şi Chişinău este eficient. Trebuie să amintesc de cele 2 vizite în Republica Moldova ale minsitrului Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslav Sikorski întreprinse în acest an împreună cu colegul său suedez, Karl Bildt. Au fost vizite semnificative, deoarece anume Polonia şi Suedia au iniţiat Parteneriatul Estic, o eficientă platformă de cooperare a UE cu ţările din vecinătatea sa. Prima vizită a fost în februarie, când Republica Moldova traversa o perioadă de criză internă. Consider că această vizită, într-o anumită măsură, a avut un impact pozitiv asupra depăşirii situaţiei de criză şi guvernarea proeuropeană se menţine la putere. Ambii miniştri au revenit la Chişinăiu la sfîrşitul lunii octombrie, în conextul pregătirii pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. La întrunirile cu oficialii moldoveni s-a discutat concret despre agenda europeană, despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse până la acest eveniment important, dar şi cele imediat următoare post Vilnius. Este o mare reuşită faptul că s-a menţinut un ritm accelarat în vederea îndeplinirii cerinţelor pentru posibilitatea parafării Acordului de Asociere şi componentele sale. Este un pas important pentru Republica Moldova, deoarce va fi asigurat un cadru legal pentru Zona de Liber schimb, Cuprinzător şi Arofundat, dar şi pentru libera circulaţie a cetăţenilor. Va fi şi un argument că negocicierile pe parcursul mai multor ani, întrevederile oficialilor moldoveni cu cei europeni dau rezultate, de care beneficiază toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Acum 4 ani Polonia şi Suedia au lansat o platformă de cooperarea a UE cu ţările din vecinătatea estică, Parteneriatul Estic. La Summitul de la Vilnius,din 28-29 noiembrie,urmează să fie luate decizii importanate, inclusiv pentru Republica Moldova –urmează să fie parafat Acordul de Asociere RM – UE. Cum apreciaţi şansele parafării Acordului?

Nu ar trebui să apară obstacole în parafarea Acordului. Autorităţile moldoveneşti au demonstrat că îşi doresc cu adevărat acest lucru, este un imperativ al timpului şi au făcut totul ce era posibil în acest context. Şi vor merge mai departe cu acelaşi ritm, ca în anul viitor să semneze aceste acorduri. Aceasta este o procedură tehnica. Mai devreme nu pot fi semnate.

Astfel, odată cu implementarea celor prevăzute în Acordurile de Asociere şi cel de Liber Schimb va incepe etapa cea mai importantă. Să nu se creadă că totul se va schimba peste noapte, după Summitul de la Vilnius. Relaţiile aprofundate cu UE vor fi legalizate juridic şi acest fapt va avea un impact pozitiv asupra parcusului european al Republicii Moldova. Aşa cum o casă nu se clădeşte imediat după ce i-a fost pusă temelia, aşa şi integrarea europeană necesită timp. Dar, pentru aceasta merită de muncit, de depus eforturi maxime, de găsit consens în anumite situaţii. De aşteptat rezultatele, că ele oricum vor fi. Acest lucru în cunoaştem din experienţa proprie, căci şi Polonia a traversat această etapă importantă.

Un alt moment important pentru societatea moldovenească, susţinut de Polonia, este libera circulaţie. Trebuie să reiterez că autorităţile de la Chişinău şi în acest context au avut o abordare serioasă, au îndeplinit cu succes totul ce era prevăzut pentru faza a doua. După cum s-a anunţat la Bruxelles, a îndeplinit toate criteriile care determină Comisia Europeană să propună liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Şi sperăm că în anul 2014 acest regim să fie funcţional.

Pentru Republica Moldova este importantă experienţa fiecărei ţări în procesul de integrare europeană. Ce ar trebui să preia ţara noastră din experienţa Poloniei?

Polonia într-adevăr îşi doreşte şi susţine ca Republica Moldova să se integreze în UE, deoarece cunoaştem care sunt avantajele, beneficiile pentru cetăţeni. Este foarte important acest lucru pentru ţările care au fost mulţi ani într-o altă situaţie economică, într-un alt regim, cu o altă mentalitate şi educaţie, care, să recunoaştem, a dus la dezastru. În Polonia această modificare, transformare a reuşit, rezultatele sunt palpabile. Desigur, a fost nevoie de voinţă politică, de conciliere, de eforturi comune, căci au fost şi momente complicate. Chiar şi acum Polonia, ca şi alte ţări, nu este un rai pe pământ. Oricum nivelul de trai este mai ridicat, în unele ţări mai mult în alte mai puţin, dar este simţit acest proces. Nu putem nici sub o formă să comparăm, Polonia de astăzi cu cea de acum 20 de ani. Sunt 2 ţări total diferite. Iată, deci, un exemplu, că se poate de modernizat o ţară în cadrul UE. Comunic cu foarte mulţi oameni din Republica Moldova şi, în primul rând, constat că tânăra generaţie cu adevărat aspiră la UE, au mari speranţe, cunosc care le sunt oportunităţile în spaţiul comunitar. Or, pe de altă parte oamenii sunt sceptici în privinţa capacităţilor de modernizare a ţării, nu cred în forţele lor, că va reuşi Moldova să devină o ţară cu adevărat europeană.

Şi aici nu este vorba de aspectele, viziunile politice, ci de faptul că nu au certitudinea că aşa ceva este posibil. Dacă ar fi văzut cum arăta Polonia la începutul anilor 90, era greu de imaginat că peste 20 de ani se va schimba radical. Dar, într-adevăr s-a reuşit. Eu sunt de un an în Republica Moldova şi văd schimbările chiar şi în această scurtă perioadă de timp. Oamenii sunt harnici, intelegenţi şi ar putea să se unească pentrun un scop comun – modernizarea, democratizarea societăţii, iar aceste aspecte şi sunt principalele în cadrul UE, spre care se îndreaptă şi Republica Moldova. Sunt convins, că mai devreme sau mai târziu şi ţara Dumneavoastră se va alinia celor din Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.