Ministerul Justiţiei vine cu o iniţiativă de modificare a articolului 42 al Constituţiei. Articolul vizează dreptul fundamental la asociere. Potrivit Ministerului Justiţiei, deşi este unul fundamental, la momentul actual acest drept este consfinţit fragmentar în articolul 41 şi 42 din Legea Supremă.
Potrivit Ministerului Justiţiei, în prezent, Constituţia Republicii Moldova divizează libertatea de asociere în două componente: libertatea întemeierii și afilierii la sindicate (art.42) şi libertatea partidelor și a altor organizaţii social-politice (art. 41).
„Constituţia nu prevede expres libertatea generală de asociere în alte forme, deşi acest drept este garantat de tratatele internaţionale în materia drepturilor și libertăţilor fundamentale”, îşi argumentează poziţia ministerul.
Din aceste considerente, se propune modificarea Constituţiei astfel, încât articolul 42 să fie unul ce consfinţeşte dreptul la asociere în general, incorporând şi dreptul de asociere în sindicate. Astfel, textul propus pentru alineatul (1) al articolului 42:
„(1) Orice persoană are dreptul de a se asocia liber, inclusiv dreptul de a institui şi de a se afilia la sindicate.”
În această redacţie, conţinutul acestui articol va avea un conţinut similar paragrafului 1 din articolul 11 al CEDO.
De asemenea, Ministerul Justiţiei propune şi un al doilea alineat în care se precizează că dreptul de asociere nu este absolut, exercitarea lui poate fi restrânsă, în cazurile când este vizată securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii ş.a.
Textul propus pentru alineatul (2) al articolului 42:
“(2) Exercitarea dreptului de a se asocia libertate poate fi limitată numai în cazurile expres prevăzute de lege ca măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea săvârşirii infracţiunilor, protejarea sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altor persoane.”
Este de menţionat că limitările respective sunt, se asemenea, preluate din paragraful 2 al articolului 11din CEDO.
Solicitaţi de Moldova.ORG experţi politici au declarat că îşi vor expune opiniile faţă de această iniţiativă, după ce vor analiza argumentele Ministerului Justiţiei.
Moldova.ORG precizează că Legea Supremă a Republicii Moldova a fost votată pe 29 iulie 1994. De atunci, Legea Supremă a suferit unele modificări. Cea mai importantă modificare în Constituţie a fost efectuată în iulie 2000, când a fost schimbată procedura de alegere a şefului de stat. De atunci preşedintele ţării este ales de către Parlament, şi nu prin vot direct de cetăţeni.
După eşuarea celor două tentative de alegere a preşedintelui în decembrie 2009, politicienii din Alianţa pentru Integrare Europeană au încercat fără succes să revizuiască articolul 78 din Constituţie, ce stabileşte modalitatea de alegere a şefului statului.
O altă modificare a Constituţiei a avut loc în 2003, când au fost modificate articolele 110 şi 111 ce vizează statutul juridic al autonomiei Găgăuze. De atunci, Găgăuzia a obţinut instituţionalizare separată şi este competentă să-şi soluţioneze problemele cu caracter politic, economic şi cultural, în limitele prevederilor constituţionale.