Nostalgii sovietice la Tiraspol

Regiunea separatista Transnistria a votat cu o majoritate covarsitoare in favoarea independentei regiunii si alipirii sale viitoare la Rusia, in cadrul referendumului de ieri.

95% dintre transnistrenii care s-au prezentat la urne au votat „Da” pentru Rusia, potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne si dat publicitatii de miscarea pentru tineret „Proryv”, apropiata regimului de la Tiraspol.

Potrivit Comisiei Electorale, rata de participare a fost de 77,63% din cei 330.000 de cetateni cu drept de vot. Rezultatul referendumului mai trebuie confirmat oficial, dar exista destul de putin suspans in privinta rezultatului, avand in vedere ca Transnistria este majoritar rusofona.

Alegatorii transnistreni au avut de raspuns unor intrebari formulate astfel: „Sustineti procesul de proclamare a independentei Republicii moldovenesti Transnistria si, ulterior, de alipire a sa liber consimtita la Federatia Rusa?”. Sau, din contra, „considerati posibila renuntarea la independenta regiunii si acceptarea statutului de componenta a Republicii Moldova?”.

Rezultatul ar putea complica si mai mult demersurile vizand solutionarea conflictului din stanga Nistrului, riscand sa relanseze tensiunile separatiste la portile Europei, apreciaza analistii politici. Comunitatea internationala nu recunoaste nici Transnistria si, implicit, nici rezultatul referendumului.

Steaguri si bautura gratis

Inaintea referendumului, liderul administratiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, le-a cerut locuitorilor Transnistriei sa faca o „alegere corecta”. „Ganditi-va cum veti raspunde la intrebarile puse in cadrul referendumului. Amintiti-va ce ati vazut din partea Moldovei si ce v-a dat Rusia. Comparati toate avantajele si dezavantajele”, a declarat Smirnov.

In „capitala” transnistreana, atmosfera aproape sarbatoreasca. „Eram orfana si am fost crescuta de un soldat sovietic”, declara Galina, o femeie de 52 de ani. „Rusia este singura noastra sansa.

Am votat pentru ea si sunt incantata”, a adaugat ea. In stilul erei sovietice, electoratului i s-a oferit mancare ieftina si cate ceva de baut. Steaguri separatiste rosu cu verde ornau strazile principale ale Tiraspolului, maturate impecabil, in timp ce din difuzoare instalate pe stalpi se auzea muzica populara si clasica, intrerupta de scurte mesaje prin care alegatorii erau chemati la vot. // Evenimentul Zilei

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.