Noile vechi tendinte

Recent, un inalt oficial moldovean a apreciat ca conjunctura politica este in permanenta schimbare. Adica, ce a fost ieri negru, se face peste noapte alb, dusmanii se trezesc prieteni etc. Superficial, lucrurile par exact asa: evenimentele ultimilor ani denota schimbari geopolitice evidente, in care, din fericire, se incadreaza si tara noastra. Din pacate, insa, sub „luciul” euforic al acestor schimbari se ascunde „praful” asezat ani in sir si care, se pare, nu poate fi sters atit de usor din mintile si inimile celor care nu sint pregatiti pentru noile timpuri.

Oricit de trist ar fi sa constatam, sagetile vin tot din Rasarit, Federatia Rusa insistind tot mai mult pe ideea ca ramine a fi aceeasi forta politica si militara in plan mondial, de interesele careia trebuie sa tina cont fiecare eschimos si papuas. Desi face parte, oficial, din elita mondiala, succesoarea URSS-ului nu pare incintata de ideea extinderii Uniunii Europene si NATO si isi pastreaza mentaliatea de super-putere mondiala, care are interese de stat si de cetateni ai sai, ale caror drepturi sint „lezate” in noile state, republici fost sovietice. Din pacate, acest curent ne vizeaza si pe noi, chiar daca conducerea RM a declarat nu o singura data ca tendintele pro-europene nu vor afecta in nici un mod relatiile bilaterale cu Federatia Rusa. Pina acum, toate evenimentele, parca, s-au petrecut de la sine, enclavele separatiste au aparut fara implicarea Federatiei Ruse, care, bineinteles, nu a avut nici o atributie la conflictele, inclusiv militare, cu care s-au confruntat unele tari din spatiul ex-sovietic. Mai nou, schimbarile geopolitice si apropierea tot mai vadita pro-occidentala a statelor care „se contrapun” intereselor nationale rusesti sint folosite de Federatia Rusa drept pretext pentru implicarea directa in soarta regiunilor separatiste pina la recunoasterea oficiala a acestora.

Zilele trecute, la Moscova a avut loc o „conferinta internationala”, care a avut drept obiectiv examinarea „sub lupa” a situatiei in jurul a patru republici separatiste nerecunoscute: Abhazia, Transnistria, Osetia de Sud si Karabah, care s-au vazut si ele intr-o structura paralela Comunitatii Statelor Independente. Este vorba de titulatura de „Soiuz nepriznannih gosudarstv”, adica un „SNG-2”. Evenimentul a fost organizat de Institulul rus al statelor CSI, la care au participat persoane importante din conducerea Federatiei Ruse. Concomitent, amuzant si tragic, este sa aflam din cele spuse acolo, ca cele patru structuri au aparut ca urmare a disparitiei Uniunii Sovietice, toate au atributele puterii de stat si ca, „in pofida unor factori externi neprielnici, care au impiedicat dezvoltarea statelor respective, ele dau dovada de o eficacitate sporita fata de „metropolele” lor in ceea ce tine de solutionarea problemelor social-economice.” Acest avantaj ar fi existat si in planul dezvoltarii institutiilor democratice, exemple constituind schimbarea puterii in Abhazia si Osetia de Sud prin alegeri libere. E drept, in aceasta categorie nu a intrat regimul de la Tiraspol, fapt ce denota ca si „centrul” a sesizat lipsa libertatilor democratice in partea stinga a Nistrului.

Din cele spuse la conferinta respectiva s-a creat o impresie comuna si sigura ca participantii privesc optimist la posibilitatea recunoasterii ulterioare a „statelor” respective de catre comunitatea internationala. Se pare ca organizatorii acestui eveniment si-au asumat serios rolul de „comunitate internationala”, ei rastalmacind in context propriu textul ultimei rezolutii a ONU in domeniul drepturilor omului, de care, chipurile, poate beneficia si populatia structurilor separatiste in problema obtinerii suveranitatii statale. Aceasta ar fi opinia reprezentantului Administratiei presedintelui FR, Modest Kolerov. Nu se cunoaste cine sta la baza comunitatii ruse a expertilor, apropiata, chipurile, de Kremlin, care din ce in ce mai des se da cu parerea ca Federatia Rusa ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea fata de unele state vecine.

in concluzia celor insirate mai sus vine ideea ca lucrurile par a lua o intorsatura neplacuta pentru statele ce au decis sa paseasca pe calea europeana. Federatia Rusa nu va privi pasiv cum se fortifica noile state suverane si va lua masuri cum ar fi aplicarea planului albanez al SUA si NATO in privinta teritoriilor nerecunoscute. Cel putin, aceasta idee a fost expusa si salutata la conferinta de la Moscova. / Marcel TOMA // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.