No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT

Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor parlamentare noi din Hâncești. Autoritățile au interzis toate manifestațiile publice din țară, nu și scrutinul din 15 martie, la Hâncești.

În acest sens, localnicii sunt așteptați la urnele de vot ca să-și aleagă deputatul în această duminică, începând cu ora 7:00.

Autoritățile anunță că pentru siguranța alegătorilor vor spori măsurile de igienizare și-i îndeamnă pe oameni să respecte regulile prezentate de către Organizația Mondială a Sănătății.

PE LUNG

UPDATE: Ștefan Gațcan, candidatul PSRM, a obținut 5539 de voturi, devasând-o astfel pe candidata PAS, Olesea Stamate, pentru care au votat 4554 de localnici. Astfel, Gațcan este noul deputat de pe circumscripția 38.

„În timpul alegerilor parlamentare din Hâncești, se vor lua măsuri suplimentare de igienizare și se va ține cont de numărul persoanelor care vor putea intra concomitent în secția de votare”, a declarat premierul Ion Chicu, după o ședință a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

Am încercat să discutăm cu mai mulți deputați despre decizia de a organiza alegerile în pofida virusului care se răspândește în lumea întreagă, inclusiv în Moldova. Unii au spus că sunt ocupați și nu pot vorbi, iar alții au declarat că nu s-ar putea expune în această privință. „Epidemiologii și experții din domeniul sănătății trebuie să se expună. Dacă există premize ca acestea să fie amânate, atunci să fie amânate, iar dacă nu, atunci să se desfășoare”, a menționat deputatul Lilian Carp. De aceeași părere este și deputatul Dumitru Alaiba, care susține că măsurile de igienizare ar trebui sporite și se întreabă „de ce nu s-au gândit ca alegerile să fie organizate în afara secțiilor de votare, pentru a nu aduna mai mulți oameni într-un spațiu închis”.   

Alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38 Hâncești au fost anunțate după ce deputatul Alexandru Botnari și-a anunțat demisia, în favoarea funcției de primar al mun. Hâncești. În cursă s-au înscris șase concurenți electorali: Ion Mereuță (PDM), Ștefan Gațcan (PSRM), Olesea Stamate (PAS), Vitalie Balinschi (ȘOR), Dorin Chirtoacă (PL), Grigore Cobzac (independent).

Timp de aproape două luni, Promo-LEX a monitorizat activitățile și comportamentul candidaților la funcția de deputat pe circumscripția 38. Potrivit lor, în perioada monitorizată, concurenții au efectuat 164 de activități de promovare, cele mai utilizate fiind activitățile de distribuire/plasare a afișajului electoral – 44%, urmat de întrunirile cu alegătorii – 30%. Totodată, observatorii susțin că cheltuieli în valoare de cel puțin 112.542 de lei nu se regăsesc în rapoartele financiare prezentate de către candidați: PSRM (77 544 lei), Blocul UNIREA (16 931 lei), CI Cobzac Grigore (15 978 lei), PPȘ (1 469 lei ), PDM (620). De asemenea, reprezentanții Promo-LEX au constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie s-a micșorat cu circa 493 de cetățeni cu drept de vot (de la 61.728 la 61.235), comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. De aceea, pentru acest scruton au fost tipărite 61.584 de buletine de vot, dintre care 57.754 în limba română și 3830 în limba rusă.

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că vor întreprinde „un șir de măsuri de precauție pentru a asigura un proces electoral fără pericole la alegerile din Hâncești”. Astfel, CEC anunță că a solicitat președinților de birouri electorale ale secțiilor de votare, să asigure ordinea în localul de votare și pe teritoriul din preajmă, în rază de 100 de metri de la localul votării, prevenind aflarea într-un singur loc a unui număr mai mare de 50 de persoane. Totodată, localul secției de votare urmează a fi dezinfectat, iar aplicarea tifonului pe mânerele ușilor de la sediile respective este interzisă.

Scrutinul de duminică va fi monitorizat de 82 de observatori naționali din partea a șapte organizații. De asemenea, CEC a acreditat 12 observatori internaționali din partea a 4 misiuni diplomatice rezidente în Republica Moldova și a două asociații electorale. Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiile electorale, fără a interveni în procesul electoral sau în alte operații electorale, și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate.

Circumscripția nr 38 cuprinde municipiul Hâncești, 11 comune și 13 sate din raion. Acest scrutin se desfășoară în baza sistemului electoral majoritar, într-un singur tur, fiind declarat ales candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi. Circumscripția nr 38 este a cincea în care se desfășoară alegeri parlamentare noi.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.