Nicolae Costin – 15 ani de cînd a plecat în lumea celor veşnici

De Tatiana Gutu

Pe 16 feb. 2010 s-au împlinit 15 ani de la trecerea în nefiinţă a regretatului Primar al Chişinăului între anii 1990 – 1994, Nicolae Costin.

Cu acest prilej Asociaţia „Parlamentul-90" şi Primăria Municipiului Chişinău au organizat mai multe manifestări, printre care simpozionul „Nicolae Costin, promotor al renaşterii naţionale", un parastas la cimitirul „Eternitate". Manifestările au început, însă, cu un omagiu la inscripţia comemorativă în memoria lui Nicolae Costin din holul Primăriei.

Nicolae Costin este unul dintre fruntaşii Mişcării Naţionale din Basarabia, care a luptat pînă la ultima suflare pentru independenţa Republicii Moldova. În activitatea sa permanent a dat dovadă de curaj, dreptate şi corectitudine. Imaginea Chişinăului de astăzi în mare parte se datorează acestui om, care a susţinut revenirea la limba română, la tradiţiile naţionale în învăţământ şi cultură. În memoria acestui promotor al renaşterii naţionale, în dimineaţa acestei zile membrii primăriei municipale în frunte cu Primarul General, Dorin Chirtoacă au adus un omagiu lui Nicolae Costin la inscripţia comemorativă din holul Primăriei municipiului Chişinău.

Nicolae Costin a fost cel care a contribuit la perpetuarea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, la redeschiderea bisericilor din Chişinău, la instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, reuşind să înlocuiască statuia lui Lenin din centrul capitalei prin amplasarea monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, afirmă Consilierul Municipal, Oleg Cernei.

Nicolae Costin este considerat primul primar al Chişinăului care a promovat mai multe reforme de dezvoltare a capitalei. Anume el a venit cu ideea de a include satele din împrejurimile Chişinăului în componenţa municipiului. Conducătorul unei structuri economice creată în perioada activităţii lui Costin, Alexei Morulea a declarat că regretatul primar a fost cel care a redenumit şi străzile Chişinăului.

Iuliana Gorea-Costin, soţia regretatului primar, se bucură că soţul său nu a fost lăsat în umbră, că este apreciat de funcţionarii municipali pentru efortul depus acum 15 ani.

Date biografice: Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, r-ul Rezina, a absolvit Şcoala Pedagogică din Orhei, apoi Facultatea de Istorie a USM. În calitate de profesor universitar Costin a semnat 35 de publicaţii ştiinţifice în domeniul sociologiei. În perioada 1990-1994 a activat în calitate de preşedinte al Consiliului municipal şi primar general al Chişinăului.

A trecut din viaţă la 58 de ani împliniţi, se presupune că Costin a fost intoxicat cu cesiu radioactiv, dar oficial s-a declarat că a decedat din cauza leucemiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.