Nicolae Andronic a solicitat CE sa continue monitorizarea Moldovei

Nicolae Andronic, presedintele Partidului Popular Republican, a adresat lui Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, Secretar General al Consiliului Europei, si membrilor Adunarii Parlamentare a CE, o scrisoare in care pledeaza pentru monitorizarea in continuare a Moldovei de catre aceasta organizatie europeana.

Potrivit Agentiei INFOTAG, anterior o initiativa similara a fost lansata de Alianta "Moldova Noastra", care afirma ca in republica continua sa fie incalcate principiile CE.

Andronic sustine ca "cei 10 ani in care Moldova este membru al Consiliului Europei au fost marcati de progrese evidente, dar cu toate acestea nu toate obligatiile asumate de Moldova au fost respectate in masura cuvenita". Astfel, "incalcarea cea mai fundamentala a principiilor democratiei si statului de drept, din care deriva multe alte nevoi ale Moldovei, consta in nerespectarea principiului constitutional de separare a puterilor in stat".

"in Moldova puterea este uzurpata de o singura persoana. Tara este condusa in exclusivitate de presedintele statului care dirijeaza toate ramurile puterii, institutiile si organizatiile statului in mod voluntarist, nu pe baza legilor, ci pe baza propriilor pofte si dispozitii", opineaza Andronic.

Liderul PPR sustine ca "asa-zisul consens politic constituit in Moldova dupa 4 aprilie 2005 (ziua realegerii lui Vladimir Voronin in functia de presedinte) semnifica in realitate disparitia totala a opozitiei parlamentare". Potrivit lui Andronic, "desi din punct de vedere formal compania de stat "Teleradio-Moldova" a fost transformata intr-o companie publica, iar guvernul a renuntat la statutul de fondator al ziarelor "Moldova suverana" si "Nezavisimaia Moldova", continutul real al acestor mijloace de informare in masa, precum si metodele prin care sint conduse au ramas neschimbate".

Printre incalcarile semnalate de reprezentantul PPR se numara si faptul ca "seful statului pastreaza controlul deplin asupra componentei si activitatii corpului de magistrati", iar "modificarile cosmetice care au atins superficial sistemul judiciar nu ne permit sa vorbim despre reformarea justitiei in asa fel ca ea sa garanteze independenta, eficienta sporita si profesionalismul magistraturii".

in opinia lui Nicolae Andronic, "prezentata drept epurare a tarii de structuri mafiote, se desfasoara redistribuirea prin forta a proprietatii, proces caracteristic si pentru alte state postsovietice. Coruptia nu se diminueaza. Aparatul politienesc concreste cu structurile criminale. Legile adoptate in sfera economica nu fac altceva decit sa intensifice amestecul statului in business-ul particular, conduc la sucombarea lui si provoaca migratia ilegala".

"Alarmeaza foarte mult starea lucrurilor in domeniul administratiei publice locale, amestecul nelegitim si total al organelor centrale ale puterii in activitatea organelor locale. Moldova ramine in continuarea un stat hipercentralizat. Legislatia si practica in aceasta sfera nu sint aduse in conformitate cu Cartea Europeana a autoadministrarii locale", mentioneaza Andronic.

in acest context liderul PPR considera prematura o eventuala decizie a Consiliului Europei de a incheia monitorizarea Moldovei.

INFOTAG precizeaza: Pe 3 octombrie, la Strasbourg se va deschide sesiunea APCE care va audia raportul despre functionarea institutiilor democratice in Moldova si ar putea decide ridicarea monitoringului asupra republicii. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.