Negocierile in problema transnistreana vor fi reluate in format extins dupa 15 luni de pauza

Statele Unite si Uniunea Europeana au fost invitate la negocierile in problema transnistreanA in calitate de observatori, a declarat, marti, pentru BASA-press William Hill, seful misiunii OSCE in Moldova. El a subliniat ca saluta aceasta decizie, precum si rezultatele consultarilor de la Odesa.

Hill a anuntat ca decizia de a invita Statele Unite si UE la negocieri a fost luata in finalul consultarilor care s-au incheiat astazi la Odesa, Ucraina, cu participarea Federatiei Ruse, a Ucrainei, OSCE, Chisinaului si Tiraspolului. El a comunicat ca participantii la discutii au convenit sa reia negocierile in format "5+2" la 27-28 octombrie, la Chisinau si Tiraspol.

Statutul SUA si UE a fost stabilit in baza protocolului OSCE despre drepturile si obligatiile observatorilor.

Solicitat de BASA-press, Vasile Sova, ministrul Reintegrarii, a declarat ca este multumit ca dupa doua zile de consultari s-a luat decizia de a invita SUA si UE la negocieri. "Aceasta este prima etapa de implicare a celor doi subiecti internationali in procesul de reglementare a diferendului transnistrean. in perspectiva, intentionam sa revenim la tema pentru a acorda mai multe competente Statelor Unite si Uniunii Europene. Totusi, as vrea sa subliniez ca statutul de observator de asemenea ofera posibilitati reale de participare la luarea deciziilor", a precizat Sova.

Duminica, la Iasi, Rominia, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca Moldova nu va reveni la negocieri decit daca SUA si UE vor obtine statut de membru cu drepturi depline la tratativele in problema transnistreana.

La consultarile de la Odesa s-a mai decis monitorizarea de catre OSCE a complexului industriei de armament din stinga Nistrului. Lucrul pentru pregatirea inspectiilor va incepe in cel mai scurt timp, a anuntat Hill. Totodata, rugat sa comenteze intelegerile asupra altor puncte din agenda reuniunii de la Odesa, seful misiunii OSCE a comunicat ca acestea au fost discutate, dar nu s-a ajuns deocamdata la o intelegere.

Conform agendei anuntate, la Odesa a mai fost abordata problema organizarii alegerilor democratice in regiunea transnistreana, democratizarea regiunii, utilizarea munitiilor rusesti, monitorizarea frontierei si modificarea operatiunii de pacificare.

Ultima runda de consultari in problema transnistreana in format pentalateral s-a desfasurat la finele lunii mai la Vinita, Ucraina, in timp ce ultima runda de negocieri a avut loc in iulie anul trecut. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.