Neesențialii: Istoria unor evenimente anulate

Zâmbete, îmbrățișări, muzică bună ce răsună în surdină, copii alergând în jur în timp ce părinții îi privesc nonșalant, sorbind dintr-o limonadă sau o bere rece și discutând cu producători autohtoni, cu prieteni. YardSale este târgul care făcea străzile să bubuie de veselie și oameni inspirați să descopere lucruri noi. Astăzi, străzile tac, copiii privesc strada de la geam, iar părinții lucrează în fața calculatorului, dacă pot.

Pandemia le-a ruinat planurile, a anulat evenimentele, a rupt zilele de pe calendar și s-a așternut tăcerea. COVID-19 i-a făcut pe organizatorii de evenimente să se simtă și mai neesențiali pentru autoritățile care nu s-au gândit la ei.

În seria de interviuri „Neesențialii” vorbim despre cei care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună aici, acasă, în Moldova. Însă, acum, în timpul pandemiei, sunt lăsați singuri în fața greutăților, devenind aproape invizibili pentru autorități. În al doilea episod de „Neesențialii”, vorbim despre cei care creează voia bună și vin la pachet cu divertismentul. Au avut planuri mari, dar au rămas fără nimic. 

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/200710247841091/?__xts__[0]=68.ARAAjdvwvmAhUZE8OLLyKIfBYr7i9gElWpGPbr320TYkFe67nZ0V6M39WNHADR6CUU3Ckzuij536XvU-TKRbGgOJthxy1Hza7sa0p5lvhgwR0F845jJQYK12ei3Jzfo90Oi4AMdOaLi4VYeeNeQmg8kGZUFnVjXmWIDr99Ct_vsIPQp6trsXltzLy_FTm_SsOuxKHZqRwbxO2IRPdLv5RHIv1zpB4Lwm30nkIqSVDgjt5o9LMCR9c17QCNbAmt0G0k2MiNS6LK7J3MT_tZHFVfJJ92iAriSunWtNXx-ToXphaFsvfFmY1Vu9qTUBveq1Et8LSLs1rLucwT8x-FUIGHb5LddBJI5NmTA&__tn__=-R

10 ani de iarmaroc

În acest an, YardSale, iarmarocul unde poți găsi de toate de la haine până la o gamă largă de produse handmade, avea să fie unul cu totul și cu totul special. S-a maturizat, a împlinit deja un deceniu și „părinții” voiau să cheme și mai multă lume și să-i surprindă. Eugenia Boldescu își amintește despre planurile lor cu tristețe. Nu a știut ce ar putea urma. Nimeni nu se aștepta. Au fost luați prin surprindere și tulburați.  

„La 10 mai trebuia să fie ziua cea mare – aniversarea YardSale. Acest an era să fie altfel. Am decis să-l modernizăm, să introducem mai multe activități sociale, să extindem zona pentru copii formând o adevărată tabără de cunoștințe și distracție. Am pus accent pe colaborarea cu designerii locali…”, povestește Eugenia, luată de valul de entuziasm cu care schițau toate aceste idei. 

Pandemia a avut alte planuri. După primele două luni de izolare și urmărit știrile, au anulat și celelalte trei „yard-uri” tematice programate pentru Ziua ecologiei, Sun Dă-i Fest, Food Fest etc. Dar totul brusc s-a oprit. Nimic nu a mai mișcat. Totul a fost închis. Lucrurile au fost adunate în depozit și lăsate acolo, dar nu uitate. „Nu știu cum vom trece peste această criză, fiind doar pe cont propriu”, recunoaște Eugenia.

Criza nu s-a încheiat

Dacă munca ta este organizarea evenimentelor (pe care nu îți mai este permis să le organizezi) este imposibil să obții vreun venit, spune ea. Dar cel mai mult o doare faptul că lucrurile continuă să fie neclare. Autoritățile impun restricții, dar nu vin cu nicio soluție. „Dezamăgirea este mai mult în deciziile evazive ale guvernului, lipsa planului de ieșire din criză, lipsa strategiei de susținere a business-ului legat de evenimente, divertisment, educație, turism, etc”, constată ea. 

Cu toate acestea, Eugenia încearcă să alunge gândurile triste și pesimiste. Ea continuă să viseze la ziua când oamenii se vor aduna și viața va prinde noi culori. „Oricare va fi data, oricum visăm la următorul YardSale”, povestește ea. Pentru că asta e ceea ce le conturează viața, îi dă valoare și îi face fericiți. „Noi suntem o parte a culturii acestei țări și platforma importantă de comunicare. YardSale va reveni, susținut de prietenii, cu noi puteri”, spune Eugenia Boldescu, continuând să privească știrile și să descifreze neclaritățile difuzate de către autorități. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.