Necesarul de investitii pentru "orasul vinului" este de cel putin $30 mln.

Minimul necesar de investitii pentru "Orasul Vinului", care urmeaza sa fie construit pe o suprafata de 8 ha, in zona Institutului National al Viei si Vinului, constituie $30 mln., s-a anuntat joi, 12 mai, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta de catre Valeriu Mironescu, directorul general al Agentiei Agroindustriale "Moldova-Vin", cu ocazia aprobarii hotaririi Guvernului privind fondarea complexului "Orasului Vinului".

Valeriu Mironescu a informat ca finantarile necesare vor fi oferite de companiile vinicole care vor construi in complex reprezentante proprii, dar si obtinute din comercializarea terenurilor care le vor fi vindute in acest scop.

"Preconizam ca in oras sa fie construite cca 30 de conace, cu o suprafata totala de peste 6 ha, care sa reprezinte companiile vinicole din tara, si sa includa sali de degustare, restaurante, mini-hoteluri. Toate conacele vor fi construite intr-un stil, dar cu specificul zonei din care provin", a spus Mironescu.

El a informat ca, din 12 mai, Agentia lanseaza mai multe concursuri pentru realizarea proiectului "Orasul Vinului".

"Vom selecta cel mai bun proiect de executare a portilor si gardului orasului, pentru o constructie de 7-8 metri care va simboliza butasul vitei de vie si va fi amplasata in centru, si cel mai bun plan general al orasului. Proiectele pentru primele doua categorii le asteptam la Agentie timp de 20 de zile, iar planul general – in 2,5 luni. La concurs sint invitati toti doritorii", a spus Mironescu.

Directorul general al agentiei "Modova-Vin" a estimat ca proiectul "Orasul Vinului" ar putea fi realizat pina in toamna anului 2006. El a mai spus ca activitatea complexului ar putea aduce un venit anual de $9-$12 mln.

Mironescu a anuntat ca 15 companii vinicole deja au acceptat sa participe la proiect.

"Pentru buna implementare a proiectului, va fi creata o intreprindere care va gestiona lucrarile si care va fi transformata in administratia orasului, dupa ce proiectul va fi realizat. Aceasta va fi condusa de catre Vladimir Corobca, vicedirectorul general al agentiei", a precizat Mironescu.

El a mai mentionat ca orasului se va numi oficial "Wine City".

"Speram ca, dupa cum Franta este cunoscuta in lume prin turnul Eiffel sau Anglia prin Big Ben, Moldova va fi celebra datorita acestui oras al vinului", a mai spus Mironescu.

Solicitat de "INFOTAG", Dorin Recea reprezentantul companiei "Investconsult" SRL, care a participat la conferinta, a opinat ca, desi ideea edificarii unui asemenea oras este foarte buna, ea are mai multe verigi slabe, negindite.

"In hotarirea Guvernului, veniturile sint specificate foarte clar, dar cheltuielile nu prea, or, este lucrul cel mai important. In cel mai fericit caz, investitorii isi vor putea recupera banii in 10-12 ani. Turistilor le place sa circule cit mai mult, si nu stiu daca vor fi tentati sa viziteze vinariile, restaurantele, cramele, daca acestea vor fi amplasate intr-un singur loc", a spus Dorin Recea.

In anul 2004, Moldova a recoltat 640 mii tone de struguri si a produs 30,6 mln. dal vin materie prima. Exporturile de produse vinicole s-a majorat cu 15%, fata de anul 2003, pina la $280 mln. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.