Neaşteptat! Vladimir Voronin îl susţine pe Mihai Ghimpu: Decizia CC va aprofunda criza politică

Preşedintele PCRM Vladimir Voronin este de părere că decizia Curţii Constituţionale privind revenirea la alegerea prin vot direct a şefului statului va aprofunda criza politică în ţară. În plus, potrivit comunistului, judecătorii CC nu au avut dreptul „să umble la Constituţie”.

„Dacă va fi ales un candidat al opoziţiei, criza se va aprofunda. Să ne amintim de relaţia lui Mircea Snegur cu Andrei Sangheli, pe atunci când primul a fost ales de popor, sau de cea a lui Petru Lucinschi cu Ion Sturza. Erau scandaluri în fiecare zi. Ne paşte aceleaşi riscuri”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii Moldova în direct de la postul public de televiziune Moldova 1.

Totodată, Voronin s-a arătat revoltat că „dacă şi s-a umblat la Biblia ţării” judecătorii CC nu au modificat şi capitolul privind împuternicirile preşedintelui. „ Dacă s-a hotărât aceasta, trebuia consolidată instituţia prezidenţială, în caz contrar situaţia va rămâne ca până acum”, a menţionat liderul PCRM.

Totuşi, lucrul care cel mai tare l-a revoltat pe Vladimir  Voronin a fost faptul că anume judecătorii CC au modificat Constituţia, şi nu Parlamentul. „Constituţia Moldovei e Biblia ţării. E sfântă şi nimeni nu trebuie să umble ea. Doar Parlamentul”, a spus politicianul.

Voronin a adăugat că „dacă poporul a dorit acest lucru, atunci modificările puteau fi făcute în Parlament. Nu de către patru judecători, care şi-au permis să umble la Constituţie”.

Întrebat dacă pune la îndoială profesionalismul judecătorilor CC, Vladimir Voronin a menţionat că „mai degrabă demnitatea acestora”.

Declaraţia preşedintelui comunist survine după ce acum două zile, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, oponentul politic înverşunat al lui Vladimir Voronin, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că decizia Curţii Constituţionale privind revenirea la alegerea prin vot direct a şefului statului a evitat un blocaj politic, dar va aduce altul.

„S-ar părea că am evitat un blocaj politic, dar îl vom aduce pe altul – lupta dintre Preşedinte, Guvern şi Parlament”, a declarat Mihai Ghimpu.

Ghimpu, la fel ca şi Voronin, a amintit că acest conflict a existat şi în perioada celor doi preşedinţi care au fost aleşi de popor. „Exemplu viu” în acest sens poate constitui conflictul dintre primarul capitalei Dorin Chirtoacă, care este ales prin vor direct, şi consilierii  municipali aleşi pe criterii politice.

Reamintim că la 4 martie Curtea Constituţională a decis că art. 78 din Constituție, conform căruia „preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret”, este neconstituțional. Respectiv, viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către popor și va putea fi demis prin referendum.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.