Neaşteptat! În raionul Edineţ a avut loc un cutremur

Neaşteptat! Un seism cu magnitudinea de 2,3 pe scara Richter s-a produs miercuri în raionul Edineţ. Acesta a fost înregistrat la o adâncime de 10 kilometri, în localitatea Gordineştii Noi.

Seismul nu a fost resimţit de localnici, însă a fost înregistrat în lista cutremurelor întocmită de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Bucureşti.

Potrivit lui Ion Ilieş, directorul Centrului de seismologie al AŞM, cutremurele locale nu reprezintă un fenomen neobişnuit pentru cercetători, întrucât periodic în Republica Moldova sunt înregistrate astfel de seisme.

Cele mai active „zone seismice” ale republicii sunt raioanele din nordul şi sudul Moldovei. Astfel, în lunile septembrie şi noiembrie 2014 în raioanele Râşcani şi Edineţ au fost înregistrate trei cutremure, din care două au avut magnitudinea de 2,4 şi unul de 2,3 pe scara Richter.

Anterior, Ion Ilieş a explicat pentru Moldova.ORG că în aceste cazuri este vorba despre o acumulare de tensiuni pe anumite falii locale, care fragmentează scoarţa în masive şi blocuri separate, şi care sunt degajate prin producerea unor seisme slabe.

Totodată, Ion Ilieş a precizat că cel mai mare cutremur produs în Republica Moldova a avut loc în 1988, în preajma satului Zăicani, raionul Râşcani. Atunci seismul a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime 17 kilometri. A fost un cutremur resimţit de populaţie cu o intensitate maximă de IV grade pe scara de douăsprezece grade MSK.

cutremur edinet

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.