Neaşteptat! Băsescu: I-am propus lui Voronin să fie preşedintele României Mari

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că următorul proiect de anvergură al României după intrarea în UE şi NATO este unirea cu Republica Moldova, ceea ce se va întâmpla în condiţiile resetării clasei politice de la Bucureşti care ar putea avea loc în urma alegerilor din toamna acestui an, scrie www.adevarul.ro

„România a intrat în UE şi NATO. Ce face mai departe? Proiect de ţară. Am lansat ideea că singurul proiect de astfel de dimensiuni pe care România trebuie să şi-l asume după ce şi-a asigurat viitorul cu intrarea în UE şi NATO este unirea României cu Republica Moldova”, a declarat fostul şef al statului român de Ziua Unirii Principatelor.

Traiana Băsescu a participat ieri la Conferinţa Românilor de Pretutindeni, organizată la Bucureşti şi care a întrunit circa 300 de delegaţi din diasporă sau din comunităţile istoric

Totodată, Traian Băsescu a dezvăluit că tensiunile între el şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au început anume atunci când i-a propus să fie preşedintele României Mari.

„I-am spus, dumneavoastră-preşedinte, eu – vicepreşedinte şi să votăm unirea în Parlament. Atunci a început să arunce cu pietre peste Prut, a făcut multe nebunii. Mulţi i-au spus că el a fost kgb-ist, dar el este miliţian, adică a fost mai puţin nobil decât un kgb-ist. El a făcut şi acţiuni anti-ruseşti. S-a opus planului Kozak”, a declarat Băsescu.

Fostul şef de stat a precizat că Voronin este cel care a scris scrisoare la Bruxelles despre dorinţa ca Republica Moldova să devină stat asociat al Uniunii Europene.

„A fost antiromân, dar nu pro-rus. Procesul de integrare europeană a pornit sub semnătura lui”, a conchis fostul preşedinte al României.

Băsescu a adăugat că a luat act de faptul că procesul de redobândire a cetăţeniei române a încetinit, menţionând că acest lucru s-a întâmplat după discuţiile dintre fostul premier de la Chişinău, Iurie Leancă şi Victor Ponta. El şi-a manifestat toată deschiderea privind înfiinţarea la Bucureşti a unui minister la românilor de pretutindeni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.