NATO nu este pregatita sa integreze Ucraina si Georgia in structurile euro-atlantice

Publicatia Vzglead scrie despre decizia de refuz a Aliantei Nord-Atlantice de a examina, in cadrul summit-ului de la Bucuresti, cererile Georgiei si Ucrainei de aderare la Planul de Actiuni NATO, precizand ca hotararea respectiva a fost luata datorita disensiunilor aparute intre membrii aliantei, cu privire la aceasta problema, dar si din cauza situatiei politice instabile din cele doua state.

„Reprezentantul special al NATO pentru Caucaz si Asia, Robert Simmons a anuntat ca Alianta s-a razgandit sa examineze, in cadrul summit-ului de la Bucuresti, cererile Georgiei si Ucrainei de aderare la Planul de Actiuni. Mai mult, in cadrul discutiilor statele-membre ale aliantei nu au reusit sa ajunga la un consens in aceasta chestiune, astfel incat este imposibil ca respectiva intrebare sa fie dezbatuta la Bucuresti”, a declarat Simmons.

Vzglead sustine ca esenta disensiunilor nu constituie un secret pentru nimeni, pe de o parte situandu-se SUA, care este principalul lobbyist al Ucrainei si Georgiei, iar pe de alta parte, Europa, care nu este deloc incantata de propunerea americanilor.

„Se presupune ca solutionarea problemei extinderii NATO este tergiversata, in primul rand, de probleme interne cu care se confrunta cei doi candidati. In special, este vorba de pozitia republicilor separatiste, Abhazia si Osetia de Sud, care-au anuntat ca, in cazul in care Georgia va adera la NATO, acest lucru se va face fara ele. In acest sens, Bruxelles-ul a recomandat conducerii de la Tbilisi sa-si solutioneze, pentru inceput, probleme cu teritoriile sale nerecunoscute, in mod independent si pe cale pasnica. Situatia din Ucraina nu este mai buna, activitatea Radei Supreme de la Kiev fiind paralizata de mai bine de o luna, tocmai din cauza neintelegerilor privind aderarea la NATO”, mai noteaza Vzglead. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.