Connect with us
"
"

Important

Născut în pandemie

Publicat

pe

Trofimaș nu a fost un copil planificat. De fapt, foarte puține lucruri legate de sarcina Ecaterinei au fost planificate sau au mers conform planului. Când au aflat că așteaptă un copil, bucuria a fost nemărginită, pentru întreaga familie și pentru prietenii lor. Ecaterina și Andrian, un cuplu dintr-un sat din nordul Moldovei, abia așteptau să devină părinți. 

Chiar de la început sarcina nu a fost ușoară. Ecaterina povestește că în primele trei luni „a dormit cuprinsă cu veceul”. Deși are 25 de ani și era la un pas de a deveni mamă, pentru ai săi tot mezina și bebelușul familiei era. Toți cei ai casei încercau să o ajute și să o protejeze, mai ales că avea și ceva probleme de sănătate, alergii și afecțiuni la rinichi. Comentariile și „ajutorul” veneau de peste tot. Mama Ecaterinei o avertiza să-și ia gândul de la nașterea naturală, în timp ce soră-sa mai mare, deși la câteva mii de kilometri distanță, îi spunea pe Skype să meargă la medic de fiecare dată când strănuta mai tare. 

După primele trei luni, sarcina a devenit suportabilă și lucrurile păreau să revină la normal. Liniștea nu a durat mult, însă. Medicul de la Bălți, care monitoriza sarcina Ecaterinei, a fost acuzat de corupție și arestat, deși, în mod ironic, ea era mulțumită de el și nu i-a plătit niciodată nimic. În acel moment Ecaterina a încercat din răsputeri să găsească un alt medic care să i se potrivească, să o înțeleagă. Unul cu care să se simtă în siguranță atunci când va aduce copilul pe lume.  

Și când părea că o tragedie mai mare decât pierderea medicului nu există, în luna a opta de sarcină, a venit pandemia peste ei. 

În Moldova s-a instalat starea de urgență, iar numărul persoanelor infectate prezentat zilnic la știri dintr-o cifră s-a transformat în două, apoi în trei. La început s-a speriat, dar știa că nu poate face nimic altceva decât să-și păstreze calmul. Așa că, în scurt timp, Ecaterina s-a resemnat, a respirat adânc și și-a promis că nicio pandemie, fie ea și globală, nu-i va fura frumusețea întâlnirii cu bebelușul care dădea tot mai multe semne că-i acolo, sub inimă. Știau deja că e băiețel. Un băiețel cu chef de joacă, care devine mai mare de la o zi la alta și nu-l interesează deloc poveștile de la televizor. 

Andrian, soțul Catiușei, e polițist și contactează cu multe persoane necunoscute zilnic, așa că au decis că e mai sigur să-și ia concediu și să aștepte împreună venirea pe lume a lui Trofimaș. Așa l-au botezat de la început, după personajul lui Druță și bunicul lui Andrian.  

Uneori, în pofida pandemiei, Ecaterina avea momente când se simțea mai puternică decât a fost vreodată. În puținele momente de slăbiciune se gândea cu grijă la copilul pe care iată-iată îl va ține în brațe. Privea teancul de mănuși și măști pe care și le-a pregătit pentru a merge la spital și știa că totul va fi bine cu ea. „Dar bebelușul? Pe el cine și cum îl va proteja când va fi luat de la mamă pentru verificări?”

 „Da’ ce v-a apucat pe toate astăzi născutul?”

Pe la șase dimineața, când a simțit prima contracție, care se lăsase așteptată vreo două săptămâni, nu mai era loc de panică. A chemat cu încredere salvarea și a mers la spital singură, cu geanta pregătită din timp.

Într-o altă realitate, cea planificată, Andrian o ținea strâns de mână în timp ce ambulanța gonea pe străzi cu sirena pornită și rămâneau alături până la momentul întâlnirii cu feciorul lor. Neplanificat și supărat, ca și această pandemie, soțul Ecaterinei a rămas acasă cu multe noduri în gât și ochii țintiți în telefon în așteptarea marii vești. 

Ecaterina a ajuns la spital și s-a alăturat celorlalte gravide care așteptau cuminți înregistrarea. Fiecare își trăiește chinul în liniște. Durerea fiecărei contracții și frica nașterii care urmează pălesc în fața fricii față de virus. În aceste zile spitalul pare cel mai nepotrivit loc în care să te afli, iar virusul pare că te pândește la fiecare colț. Gravidele, cu și fără mască, schimbă priviri suspicioase între ele, iar tensiunea din aer crește când pe alături trece vreun doctor acoperit din cap până-n picioare.

La capătul puterilor, Ecaterina ajunge în sala de naștere și cere epidurală. „Epidurală?!” I se spune că anestiziologul e ocupat și nu face față numărului mare de gravide care au ajuns în acea dimineață la maternitatea din Bălți. „De ce sunteți atât de multe? De ce v-a apucat pe toate astăzi născutul?”, se aude o voce puternică de femeie de pe holul spitalul.

Chiar dacă a avut un medic care i-a monitorizat sarcina, Ecaterina a aflat cu câteva zile că va naște cu medicul care va fi de gardă atunci când se va întâmpla. În pandemie, regulile obișnuite sunt suspendate chiar și în maternitate. Așa că nu-l cunoaște pe cel sau cea care o va ajuta să-l aducă pe lume pe băiețelul ei. 

Ajunge în sala de naștere, Trofimaș nu mai are răbdare și-i grăbește pe medic și pe moașă să se miște mai cu talent în jurul patului. Poartă toți mască și costume de protecție, scenă ruptă dintr-un film cu OZN-uri. În etapa expulzării, cea mai grea, Ecaterina se trezește cu o mască pe față care îi îngreunează și mai tare munca. Îi este greu să respire, scoate masca de pe față și o aruncă cât colo. 

E istovită, aproape gata să renunțe, dar își dă seama că o despart câteva secunde de întâlnirea cu cel pe care și l-a imaginat în fel și chip. Găsește ultimele puteri și, iată-l, e aici. Urmează două-trei secunde de liniște urmate de un scâncet puternic. Trofimaș ajunge pe pieptul ei și sunt lăsați o oră întreagă doar ei doi. Oamenii în costume ciudate dispar și Ecaterina se gândește că n-a reușit măcar să-și imagineze ce fel de chipuri s-au ascuns sub acele uniforme de protecție. Ecaterina și Trofimaș sunt bine, sănătoși ambii. După nouă luni de surprize și frici, o naștere naturală care a durat vreo șase ore, fără epidurală, într-un spital în plină pandemie din Bălți, Ecaterina are senzația că a trăit o minune. Își trage sufletul și rămâne așa o vreme, strângându-l pe Trofimaș la piept. 

Reuniți după trei zile 

Ceva mai târziu, Andrian află că a devenit tată, iar părinții Ecaterinei că au devenit bunici. Nu au spus nimănui niciun cuvânt despre plecarea la spital. Știa că își vor face griji acasă, iar ea-și va face griji în spital pentru ei. Acum le poate spune tuturor. Ecaterina nu mai e bebelușul familiei, dar a adus pe lume, natural și fără vreo intervenție medicală, cel mai nou membru al familiei.

Andrian fuge la spital. Nu i s-a permis asistarea la naștere și, din cauza pandemiei nici acum nu-și poate vedea fiul și soția. Au vorbit la telefon, apoi Andrian s-a gândit că așa nu se poate. A sărit un gard, s-a strecurat ștrengărește printre blocuri ca să ajungă măcar la geamul lor. Și iată-i, la etajul doi, fluturând din mână – soția și fiul său.

Peste două zile, în sâmbăta Paștelui, s-au văzut cu adevărat și de data asta au mers acasă toți trei, fericiți, lăsând în spate spitalul de unde pleacă zilnic noi și noi bebeluși care vor spune peste ani că s-au născut în „anul pandemiei”. În mașină, în drum spre casă, Ecaterina se uită la Trofimaș cu dragoste și se gândește – copilul ăsta va fi puternic, că a venit pe lume în pofida corupției, a pandemiei și a problemelor ei de sănătate. De-acum încolo nu se mai teme de nimic. 

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930