În Moldova poliţia este instituţia cea mai afectată de corupţie, potrivit unui raport

În Republica Moldova poliţia este instituţia cea mai afectată de corupţie. Aceasta este urmată de serviciile medicale, partidele politice, sectorul judiciar şi legislativul. Datele se conţin în Barometrul Global al Corupţiei (BGC) 2007, realizat de organizaţia americană Gallup pentru Transparency International.

Gradul de corupţie al poliţiei în Moldova este de 4,1 puncte (BGC se evaluează la o scară de la 1 la 5 puncte, unde 1 semnifică deloc corupt, iar 5 – extrem de corupt), cel al serviciilor medicale de 3,8 puncte, al partidelor politice şi al sectorului judiciar 3,7 puncte iar al legislativului 3,6 puncte.

Printre alte sectoare afectate de corupţie sunt businessul/sectorul privat (3,5 puncte), sistemul de educaţie (3,3 puncte), birourile de înregistrări şi autorizaţii (3,2 puncte), autorităţile de colectare a taxelor şi impozitelor (3,1 puncte).

Potrivit BGC 2007, în cazul Republicii Moldova 30% din respondenţi au spus că au plătit mită pentru a obţine servicii. De asemenea, 48 la sută dintre respondenţi cred că eforturile guvernului în lupta cu corupţia sunt ineficiente, 37% – eficiente iar 15% – nici eficiente, nici ineficiente.

63 la sută din respondenţi consideră că în următorii trei ani corupţia va creşte, 21% – va fi aceeaşi, 16% – va descreşte.

Potrivit raportului, Moldova se află pe locul 111 din 180 de state cuprinse de BGC. Conform rezultatelor unui alt raport, făcut public de "Transparency International-Moldova" (TIM), R. Moldova ocupa locul 81 din 163 de ţări incluse în clasamentul din anul 2006 referitor la perceperea fenomenului corupţiei în domeniul public.

BGC 2007 este o cercetare sociologică care cuprinde 63199 de respondenţi din 60 de ţări ale lumii şi oferă un spectru larg de informaţii referitoare la corupţie, inclusiv privind instituţiile în care se estorcă mită mai frecvent, domeniile în care populaţia relevă o amploare mai mare a corupţiei, opiniile publicului referitor la dezvoltarea situaţiei privind corupţia şi eforturile care urmează a fi întreprinse de guverne pentru dezrădăcinarea ei.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.