Muzică clasică pe bacul de la Molovata. Casa de cultură din localitate, renovată cu sprijinul UE

Uniunea Europeană a finanțat renovarea Casei de cultură din Molovata, sat situat pe malul râului Nistru. Pentru renovarea Caseu de culturăau fost alocate 172.800 de euro,î în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Începutul unei noi perioade pentru viața culturală a satului a fost marcată marți, 18 iulie, de un flash-mob organizat pe bacul din localitate și un concert cu muzică clasică.

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) împreună cu muzicieni din Tiraspol au interpretat  muzică clasică pe bacul de la Molovata, care leagă cele două maluri ale Nistrului. Potrivit dirijorului orchestrei, Adriano Marian, flash-mob-ul face parte din turneul La, La Play, în cadrul căruia, muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante.

Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei. Iar aceasta este principala filosofie a programului“, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, a menţionat primarul satului, Igor Brînză.

Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro.

Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.