Muzeul aurului nativ – unic în Europa (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Muzeul aurul din Brad, judeţul Hunedoara, România este deosebit de celelalte muzee destinate acestui minereu. Este unic în felul său fiindcă conţine aur în forma lui nativă, care de multe ori creează forme absolut uluitoare.

Muzeul a fost fondat în urmă cu mai bine de 100 de ani, timp în care exponatele au crescut la peste 2000, adunate din foarte multe ţări, de pe toate continentele.

Muzeul datează din anul 1896 şi a fost înfiinţat de un geolog german pe nume Schummacher, care lucra la exploatarea minieră din Brad.

De-a lungul vremii, la Muzeul Aurului din Brad s-a adunat cea mai mare colecţie de piese din aur nativ din Europa, cu forme spectaculoase precum: steagul dacilor, şopârlele din aur, harta României în aur şi un cristal pentagonal, unic în lume.

Colecţia de aur nativ, provine din minele din Munţii Metaliferi şi este una dintre cele mai importante colecţii din lume. Muzeul prezintă şi unele obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Crişcior care dovedesc existenţa omului pe aceste meleaguri în urmă cu 5000 de ani şi a unei activităţi de extragere a aurului de 2000 de ani.
Colecţia mineralogică deţine peste 800 exponate provenind din toată lumea, iar o vitrină prezintă câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

Muzeul cuprinde trei secţiuni dintre care prima este o secţie destinată istoriei mineritului aurifer în zonă, cu unelte din diferite perioade istorice, planşe explicative, care aduc lumină în privinţa tehnologiei de extragere a aurului. A doua secţiuni cuprinde colecţia de minereuri, în care aurul se găseşte în diferite forme: dispersat, liber, lamelar, filamentos, dendritic, granular. Există şi exponate conţinând combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul, caz, de altfel, foarte rar, două dintre acestea fiind identificate pentru prima dată în zăcăminte din Munţii Apuseni. Colecţia cuprinde exponate provenite din zona minieră Brad, dar şi altele, obţinute la schimb din alte zone din ţară şi din lume (Africa de Sud, Satele Unite, Australia). Ultima secţiune a muzeului găzduieşte o colecţie de mineralogie sistematică, ce cuprinde minerale clasificate ştiinţific.

Muzeul este interesant atât prin unicitatea sa, dar şi prin splendidele forme pe care le poate lua aurul în forma lui nativă.

Distanţa de la Chişinău până la Brad este de 687 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.