Moldovenii din stanga Nistrului – continuitatea neamului romanesc

De Dacian Dumitrescu/ Bucuresti — La 01.11.2011 la ora 18:00 la Clubul Taranului Muzeului Taranului Roman a avut loc o conferinta despre Transnistria.

Organizatori au fost Institutul Fratii Golescu, prin Director Mihai Nicolae, in colaborare cu Asociatia "Pro Basarabia si Bucovina," prin Presedintele Marian Clenciu. Mobilizarea am facut-o cu totii si la momentul de debut in sala am gasit o multime entuziasta de 60-70 de persoane, majoritatea foarte tineri, multi basarabeni, studenti, la facultatea de Istorie, etc. Eu impreuna cu dl. Marian Clenciu am organizat si un mic bufet.

In sala pe langa cunostinte mai vechi ca George Simion, venit cu baietii lui, am facut cunostinte noi – personalitati remarcabile ale jurnalisticii contemporane ca ziaristul George Damian si regizorul Marian Voicu, ambii invitati de dl. Marian Nicolae.

Dl. Director Mihai Nicolae a vorbit emotionant, ca de atatea alte ori despre romanii din jurul Romaniei, de data aceasta referindu-se la romanii din Transnistria.

Apoi am vorbit eu si am prezentat pe scurt argumentele istorice privind continuitatea neamului romanesc in Transnistria. Am prezentat o colectie de reviste "Transnistria," editate acolo in romana in perioada 1941-1943. Am prezentat si cateva carti mai vechi si mai noi despre problema Transnistriei.

Apoi, s-a dat drumul unei proiectii de 25 de minute realizate de regizorul Marian Voicu, de la TVR in colaborare cu DRP-ul, proiectie realizata de echipa TVR in satele romanesti din "cealalta Transnistrie," inclusiv satele romanesti de la Bug. Filmul a fost deosebit de bine realizat, un documentar realist vibrant si emotionant. Filmul foloseste ca pretext "Miscarea de la Balta – miscarea inochentista." Pe scurt, satele compacte de moldoveni din Transnistria, inclusiv din apropierea Bugului, dar in special din fostul judet romanesc Balta satui de deznationalizarea totala la care erau supusi de Rusia Tarista, iar apoi de URSS, inclusiv prin biserica rusa, se rup total de institutiile URSS si formeaza o secta in jurul Ieromonahului Inochentie, care tine slujbele in limba romana. Autoritatile bolsevice intervin, il exileaza pe acesta in Siberia, dar mai mult exileaza si grupuri intregi de moldoveni tot in Siberia. Inochentie moare dar moldovenii se intorc in satele lor si continua sa traiasca dupa invataturile acestuia. Majoritatea dintre ei continua si azi la fel: nu merg la scoli rusesti, nu invata limba rusa, nu merg la biserici rusesti, nu aveau legatura cu autoritatile URSS, iar acum ale Ucrainei, nu au buletine si nici pasapoarte, nu au acte pe case dar nici nu le pasa.

Filmul este zguduitor prin marturiile filmate magistral de Marian Voicu si echipa TVR, marturii ale unor persoane in varsta, dar si primari locali din prezent, toate acestea spuse in limba romana.

Apoi a luat cuvantul chiar realizatorul acestui vibrant documentar, domnul Marian Voicu, si a povestit toate peripetiile si greutatile intampinate in Ucraina de azi de echipa TVR. A fost aplaudat indelung, iar la final a primit doua diplome de merit. Una inmanata de Presedintele Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina," domnul Marian Clenciu, iar celalata diploma i-a fost oferita personal de domnul avocat Ruslan Deleanu seful ONG-ului "Institutul pentru drepturi civile Europene."

A fost invitat sa vorbeasca la final jurnalistul George Damian autorul remarcabilului reportaj: ’"Romanii din Bugeac pe cale de disparitie. O calatorie prin satele romanesti din sudul Basarabiei," realizat cu sprijinul DRP.
Apoi ne-am adunat cu totii la un pahar de vorba si poveste, am schimbat impresii si carti de vizita. Cu nespusa bucurie am aflat de la domnul Marian Voicu despre faptul ca de la 01.12.2011 Radio Romania va emite oficial de la Chisinau si este posibil ca si TVR sa faca acelasi lucru din 2012.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.