Moldovenii din Mirandola către jurnaliști: ”Nu difuzați informații false despre noi, nu am primit ajutoare de la nimeni din RM”

Suntem în data de 20 iunie, exact o lună de la cutremurul care a afectat nordul Italiei. Toată presa din R. Moldova a preluat știrea din 18 iunie de pe site-ul ofical al Guvernului privind acordarea ajutorului material sinistraților din partea Consulatului General al RM din Bologna. Cei din Mirandola au fost surprinși să afle acest neadevăr și se adresează presei din țară, care continuă să difuzeze știri false despre realitatea din nordul Italiei, să verifice informațiile care apar pe paginele lor. Ei spun că, în afară de cele 21 titluri de călătorie și 15 procuri perfectate de Consulat gratuit, nu au primit atenția cuvenită din partea diplomaților R.M. De asemenea ei se întreabă cine este Ambasadorul R. Moldova la Roma și de ce nu a venit să vadă cum trăiesc și de ce au nevoie? De ce Mario Monti, președintele Consiliului de Miniștri italian, a întrerupt vizita de lucru în SUA ca să vină în zona cutremurelor, iar diplomații noștri nici nu s-au interesat de ei timp de 10 zile?

La 19 iunie, la ora 20.00, mai mulți moldoveni din zona cutremurului s-au adunat pentru a-și exprima indignarea în legătură cu comunicatul de presă publicat pe site-ul Guvernului R. Moldova  și preluat de mass-media din Chișinău. Ei cer autorităților din Moldova să dea explicații pe seama declarației „ De asemenea, prin intermediul Consulatului, la dispoziţia sinistraţilor au fost puse corturi, mase pliante cu scaune, lanterne, detergenţi, obiecte de igienă, medicamente etc.”, deoarece, după cum afirmă ei, „la noi nu a ajuns nimic din ajutorul pus la dispoziție prin intermediul Consulatului General”. Unde au ajuns aceste ajutoare? – se întreabă moldovenii din Mirandola.

Cei prezenți, 18 persoane adunate în parcul din localitate, au semnat un apel către președintele țării N. Timofti, Prim-ministrul V. Filat și Ministrului MAEIE Iu. Leancă, solicitând să se facă lumină asupra declarațiilor făcute pe site-ul Guvernului. De asemenea, sinistrații au cerut Consulului General N. Nucă să vină la Mirandola să le explice unde au fost duse ajutoarele și care a fost soarta lor. Ei sunt indignați și de tărăgănarea aplicării hotărârii de Guvern nr. 1144 – 463: „Oare din data de 8 iunie și până azi nu a putut fi aplicată această hotărâre?”, zice N. Bînzar. „Ajutorul trebuia acordat imediat, nu peste o lună, acum fiecare se descurcă după cum reușește: cei care au avut de dus copiii în țară au făcut-o, cei care au pierdut totul au plecat, restul încearcă să nu apeleze la nimeni și să-și câștige bucățica de pâine. Am simțit o invidie față de alte națiuni: de ce marocanilor li s-a pus la dispoziție nave, altora avioane ca să revină acasă, iar la nouă nimic. De ce alți Consuli au venit la fața locului în primele zile, au dormit în corturi alături de oamenii lor, că să le fie alături și să organizeze cât mai eficient ajutoare pentru ei, iar al nostru se află la doar 55 Km și a venit aici la zece zile după cutremur. Chiar suntem oameni ai nimănui”, concluzionează dl Bînzar.

Aseară au ajuns la Mirandola primele ajutoare directe din R. Moldova, acordate de către OIM-Moldova: produse alimentare, detergenți, produse de igienă și alimente pentru copii. Toate aceste bunuri au fost duse în curtea preotului Semion Moraru și urmează să fie distribuite cetățenilor.

Nu toți cetățenii moldoveni din Mirandola au avut de suferit de pe urma cutremurului, însă sunt familii care s-au descurcat mai greu, în special cele din zona roșie, care până duminică nu au putut intra în casele lor decât în compania pompierilor. Chiar dacă locuințele din afara zonei roșii, în mare parte, au fost declarate în afara pericolului, moldovenii continuă să doarmă în corturi: „Casa mea este crăpată și dinăuntru, și pe dinafară de jur împrejur, mă tem să dorm cu copil de trei ani în ea”, spune Liza Filip.

Ajutoarele care sunt stocate de obicei la preotul Semion vin din partea moldovenilor din zonele limitrofe, Reggio Emilia, Padova, Bologna, totodată comunitatea se autoorganizează pentru distribuția acestor ajutoare: „Noi suntem 2000 de oameni aici, ne cunoaștem la față, suntem de mulți ani în această localitate, eu dacă nu am nevoie de ajutor nu iau, însă sunt familii care au nevoie”, a declarat pentru „Gazeta Basarabiei” Igor Galiț.

Mai multe asociații de moldoveni s-au mobilizat pentru a ajutora sinistrații, dar în special au făcut-o oamenii de rând care au contribuit cu ajutoare directe.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.