Moldova Suverana publica un articol de analiza care isi propune sa schiteze un tablou al figurilor politice din RM, in imprejurarile in care, potrivit autorului Mihai Contiu, „opozitia este incapabila de a fi… opozitie”.
Desi scrie ca nu-si propune sa-i faca presedintelui Vladimir Voronin „un portret ultrapozitiv”, Contiu il califica pe acesta ca fiind „o personalitate politica echilibrata si lucida”, „un administrator complex” si, in continuare, contrapune personalitatea presedintelui RM actualilor lideri politici din Moldova, care „aspira tainic la fotoliul prezidential si la puterea politica”.
In continuare, citim ca „scena politica moldoveneasca, la nivel de lideri, este dominata de aceleasi „figuri prafuite” pe care hazardul le-a propulsat in politica dupa 1991”. In acest context, Dumitru Diacov si Oleg Serebrian, care sunt cunoscuti prin „recentul mariaj politic”, cat si Serafim Urechenu, Vitalia Pavlicenco, Dumitru Braghis, Eduard Musuc, Vladimir Filat si Dorin Chirtoaca au o singura cauza – „setea de putere cu orice pret”. Acesti lideri, „imbatraniti in amintiri de tip sovietic”, „sunt periculosi pentru ca sunt habotnici si pentru ca si l-au desemnat ca inamic personal, nu neaparat politic, pe Vladimir Voronin”. „De aici – scrie Contiu – si criza de lideri, de noi si tinere personaje pe scena politica”.
Potrivit lui Mihai Contiu, numai Iurie Rosca, „cel mai controversat lider politic din Moldova”, „este singurul care manifesta constanta si flexibilitate politica atunci cand interesele majore ale tarii o cer”.
„Actualele partide politice de opozitie functioneaza pe principii de clan si din interese financiare de grup, acesta fiind si motivul pentru care sunt firave si, desi paradoxal, nefiind in stare sa preia puterea, se multumesc macar cu un loc in Parlament, pozitie din care isi pot proteja intr-o relativa siguranta afacerile personale”, scrie, in incheiere, Contiu. // DECA-Press
Moldova Suverana: In Republica Moldova opozitia este incapabila de a fi … opozitie
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.