Moldova.org, printre cele mai echidistante portaluri de știri în campania electorală

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a mediatizat, dar și în raport cu candidații/potențialii candidați din circumscripțiile uninominale”. Este concluzia Centrului pentru Jurnalism Independent și a Asociației Presei Independente în primul raport de monitorizare a mass-media în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2019.

Analiza Moldova.org

Frecvența reflectării: În perioada de raport, portalul Moldova.org a publicat 95 de materiale relevante prezentei monitorizări, inclusiv 94 de știri și un interviu, unele materiale fiind însoțite de coloană video. Volumul total al produselor jurnalistice care au vizat direct sau indirect campania electorală, a fost de 279100 semne (text) și 38885 secunde (video), acesta fiind cel mai mare volum dintre portalurile monitorizate. Tematica materialelor a vizat proponderent, politicul, iar în câteva știri a fost reflectat mersul procesului electoral.

Pluralismul social: Din cele 468 de surse și protagoniști ai materialelor publicate de Moldova.org, 112 au fost din afara partidelor politice, iar mai mult de jumătate dintre aceștia (63) au fost din grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Au mai fost citați/vizați: funcționari electorali, alte surse media ș.a.

Pluralismul politic: Cu 356 surse și protagoniști din domeniul politic, Moldova.org a oferit o varietate de opinii și viziuni ale diferitor concurenți sau potențiali concurenți electorali. Astfel, în materialele publicate au fost citate/vizate 13 partide și alte formațiuni politice și publicate listele candidaților pe circumscripțiile electorale. Dintre partide, cele mai vizibile au fost Blocul electoral ACUM, Partidul Șor, Partidul Democrat, Partidul comuniștilor și Partidul Nostru.

Egalitatea de gen: Din punct de vedere al egalității de gen, materialele nu au fost echilibrate: 65,4% din surse și protagoniști bărbați și doar 16,2% femei”.

Analiza sumară a altor portaluri

„În perioada 9-24 ianuarie, cele 16 instituții de presă scrisă (ziare) și presă electronica (portaluri online), monitorizate în cadrul proiectului, au publicat în total 1.440 de articole care au vizat direct sau indirect concurenții și campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019. Majoritatea (1.392) au fost știri, dar au fost inserate și materiale de opinie (42), unele interviuri relevante (6).

Agora.md mediatizează protagoniștii politici și concurenții în circumscripția națională și circumscripțiile uninominale pe o tonalitate editorială în general neutră.

Aif.md promovează intens Partidul Socialiștilor și candidații acestuia. Deseori, este prezentat într-o tonalitate negativă Partidul Democrat, mai rar Blocul electoral ACUM, Partidul Nostru, Partidul Șor, Partidul Comuniștilor.

În cazul Deschide.md, tonalitatea reflectării concurenților electorali din circumscripția națională a fost diferită, remarcându-se prezentarea frecventă în context negativ a Partidului politic Șor, Blocului electoral ACUM și a Partidului Socialiștilor. În același timp, Partidul Democrat este prezentat în tonalitate diferită, cel mai des neutră.

Diez.md are o abordare editorială a campaniei electorale și a concurenților în alegeri în general neutră.

Toate materialele publicate de Esp.md în această perioadă au avut o tonalitate neutră și echilibrată.

Portalul Gagauzinfo.md a publicat materiale cu o tonalitate diferită, în raport cu Partidul Democrat mai des negativă decât neutră, iar Partidul socialiștilor a fost ușor favorizat.

Articolele din ziarul Jurnal de Chișinău au avut o tonalitate diferită, neutră sau pozitivă în cazul Blocului electoral ACUM, neutră și negativă în cazul Partidului Socialiștilor, Partidului Democrat, Partidului Liberal.

Kp.md favorizează editorial Partidul Socialiștilor și defavorizează masiv Blocul electoral ACUM. Materialele nu sunt echilibrate, multe titluri conțin insinuări și afirmații manipulatorii. În raport cu Partidul Democrat tonalitatea materialelor a fost diferită, de cele mai multe ori neutră.

Newsmaker.md a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu majoritatea concurenților electorali, cu excepția Partidului politic Șor care a fost prezentat mai des în context negativ decât neutru.

Noi.md a abordat o tonalitate editorială vădit negativă față de Partidul politic Șor. Igor Dodon, implicit Partidul Socialiștilor, sunt favorizați editorial prin numărul și tonalitatea pozitivă a reflectării. Blocul electoral ACUM a fost prezentat neutru, dar și negativ, Partidul Democrat preponderent neutru.

Realitatea.md a publicat/preluat mai multe informații și comunicate care țin de activitatea unor exponenți ai Partidului Democrat care sunt și candidați în alegeri (primul ministru, ministrul Economiei și Infrastructurii ș.a.), tonalitatea acestor materiale fiind una pozitivă. Astfel, Partidul Democrat este ușor favorizat editorial. Alți concurenți electorali și candidați sunt prezentați în context diferit, preponderent neutru.

Sputnik.md omite să mediatizeze multe din evenimentele cu caracter electoral. Partidul Democrat și unii candidați ai acestui partid sunt mediatizați frecvent, preponderent neutru, dar și pozitiv.

Timpul.md favorizează editorial Partidul Democrat și pe liderul acestui partid, prin numărul și tonalitatea pozitivă a reflectării. Blocul electoral ACUM și liderii acestuia, dimpotrivă, sunt defavorizați și prezentați într-o tonalitate editorială negativă.

Unimedia.info a avut un comportament editorial relativ echilibrat, concurenții electorali fiind prezentați pe o tonalitate editorială neutră în cele mai multe cazuri. Totodată, în raport cu Partidul Democrat au prevalat știrile care au prezentat acest concurent electoral mai mult în context negativ.

În știri, portalul Zdg.md a avut o abordare editorială neutră. În editoriale, se remarcă tonalitatea mai curând negativă față de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Democrat, Partidul politic Şor.

Canalele tv care au fost analizate: Moldova 1, GRT, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Pro TV Chișinău, TV8, Accent TV, TV Centrală.

Portaluri online și presa scrisă analizate: Agora.md, Aif.md, Deschide.md, Diez.md, Esp.md, Gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău (ziar), Kp.md, Moldova.org, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Zdg.md.”

Aici puteți citi detaliat analiza portalurilor și ziarelor, dar și canalelor TV.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.