Moldova fata in fata cu „Provocarile Mileniului”

Moldova.ORG — Aspecte legate de avansarea R. Moldova în cadrul elaborării Programului Compact al Corporaţiei „Provocările Mileniului” au fost luate în dezbatere în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Zinaida Greceanîi cu o delegaţie a Corporaţiei condusă de directorul de ţară Christopher Williams, se arată într-un Comunicat remis spre difuzare de Serviciul de presă al Guvernului. Şeful Executivului a exprimat încrederea că proiectele ce vor fi selectate pentru finanţare vor oferi noi oportunităţi pentru dezvoltarea afacerilor şi creşterea fluxului de capital în R. Moldova. Zinaida Greceanîi a reiterat că R. Moldova optează pentru realizarea proiectelor în domeniile reabilitării drumurilor, agricol, energetic şi sănătate.

La rândul său, Christopher Williams a menţionat că scopul vizitei sale constă în iniţierea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, comunitatea donatorilor şi grupurile interesate de evaluarea şi verificarea propunerilor R. Moldova pentru asistenţa în cadrul Programului Compact. Proiectele ce vor fi înaintate spre finanţare trebuie să servească drept soluţii reale pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei, a specificat Christopher Williams.

Premierul Zinaida Greceanîi a exprimat recunoştinţă Guvernului SUA pentru susţinerea acordată şi a subliniat interesul pentru implementarea unor reforme calitative în scopul creării unor condiţii de trai mai bune pentru cetăţenii R.Moldova.

Delegaţia Corporaţiei „Provocările Mileniului”, condusă de directorul de ţară Christopher Williams, se va afla în Moldova în perioada 7-24 aprilie. La întrevederea cu şeful Executivului Zinaida Greceanîi a participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, Michael D. Kirby.

Asistenţa Compact se acordă sub formă de investiţii nerambursabile în domenii ce joacă un rol important în accelerarea creşterii economice şi reducerea sărăciei. În prezent, Republica Moldova beneficiază de asistenţă din partea Corporaţiei „Provocările Mileniului” în valoare de 24,7 milioane de dolari americani în cadrul Programului Preliminar de Ţară. Condiţiile principale pentru aprobarea Programului Compact presupun realizarea acţiunilor stabilite în Programul Preliminar de Ţară şi menţinerea indicatorilor de evaluare la următoarele categorii: guvernare echitabilă şi combaterea corupţiei, investiţii în oameni, libertate economică, gestionarea resurselor naturale.

Programul "Millennium Challenge" a fost instituit de Congresul SUA în anul 2004, la iniţiativa Preşedintelui George W. Bush. Programul prevede acordarea ajutorului financiar statelor cu venituri reduse pe cap de locuitor. Banii se acordă pentru dezvoltarea infrastructurii, susţinerea proiectelor sociale şi consolidarea principiilor economiei de piaţă.   —  Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.