Moldova a solicitat sprijinul Aliantei Nord-Atlantice in elaborarea planului individual de actiuni RM-NATO

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, aflat in vizita la Bruxelles, a anuntat Consiliul Nord-Atlantic despre intentia autoritatilor de la Chisinau de a elabora un Plan individual de actiuni de parteneriat RM-NATO. in context, seful statului a solicitat sprijinul politic si asistenta statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice in elaborarea si implementarea acestui document, transmite trimisul special al agentiei MOLDPRES la Bruxelles.

Vladimir Voronin a mentionat, in discursul sau rostit in fata Consiliului Nord-Atlantic, ca prima etapa de cooperare a Republicii Moldova cu Alianta s-a epuizat, iar prin adoptarea Planului individual de actiuni de parteneriat republica va trece la cea de-a doua etapa de colaborare cu NATO.

Referindu-se la Planul de reglementare a conflictului transnistrean propus de Ucraina, Vladimir Voronin a declarat ca Republica Moldova saluta initiativele Presedintelui acestei tari, Viktor Iuscenko, initiative care presupun solutionarea diferendului prin democratizarea raioanelor de est ale tarii. Vladimir Voronin a apreciat drept o tendinta pozitiva implicarea mai activa in procesul de aplanare a conflictului transnistrean a Ucrainei.

Presedintele Vladimir Voronin a accentuat ca autoritatile moldovenesti sint constiente de barierele majore ce continua sa blocheze avansarea tarii pe fagasul integrarii in Uniunea Europeana si aprofundarea relatiilor cu Alianta Nord-Atlantica. in context, seful statului a relevat ca Moldova se pronunta pentru demilitarizarea completa a regiunii transnistrene si introducerea pacificatorilor civili, iar in acest proces se pot implica SUA, OSCE, UE si Ucraina.

in alta ordine de idei, seful statului a exprimat gratitudine Aliantei Nord-Atlantice pentru proiectele realizate in Republica Moldova cu sprijinul financiar si tehnic al orgaizatiei, in special, proiectul de distrugere a stocurilor de mine antipersonal si a oxidantului pentru rachete – melanj, a altor proiecte din cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.

La rindul sau, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat, in declaratia sa pentru presa, ca va sustine autoritatile de la Chisinau in elaborarea si implementarea documentului respectiv. Acelasi mesaj de sustinere a Republicii Moldova in realizarea acestui plan a fost reiterat si de cei 15 ambasadori ai statelor membre ale NATO.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.