Moldavian Airlines vs Air Moldova: Filat cere demisia lui Şalaru

De Victor Neaga/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Conflictul dintre “Moldavian Airlines” şi “Air Moldova”, ce a implicat şi Ministerul Transporturilor, a apărut în momentul în care “Moldavian Airlines” a acuzat, la începutul lui aprilie, “Air Moldova” de monopol pe piaţă şi s-a plâns că nu i se permite să organizeze curse charter în Antalya. Autorităţile explică refuzul prin faptul că nu exista necesitatea unor curse charter acolo unde au loc zboruri regulate.

În acelaşi timp, preşedintele “Moldavian Airlines” spunea că acum nu există curse regulate spre Antalya, iar decizia autorităţilor vine să favorizeze poziţia “Air Moldova” pe piaţă.

Reprezentanţii “Air Moldova” au refuzat să comenteze acuzaţiile. Totodată, “Moldavian Airlines” a atacat regulamentul la Curtea de Apel şi a cerut premierului Vlad Filat să sesizeze Agenţia pentru Protecţia Concurenţei pe marginea acestui caz. În condiţiile unei concurenţe loiale, după majorarea de companii care efectuează zboruri spre aceeaşi destinaţie, preţurile ar trebui să se reducă.

La data de 14 aprilie, într-o declaraţie de presă, „Air Moldova”, a criticat dur campania denigratoare, declanşată de către proprietarul companiei "Moldavian Airlines", la adresa transportatorului naţional, a Ministerului Transporturilor şi a Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile.

În ultima lună, conform declaraţiilor celor de la “Air Moldova”, "Moldavian Airlines" difuzează informaţii false, care au drept scop manipularea presei şi a opiniei publice.

Încă o dată, la 14 aprilie 2011, „Moldavian Airlines” a lansat o declaraţie prin care acuză Ministerul Transporturilor şi Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile precum că sprijină ilegal "Air Moldova", în legătură cu refuzul de a elibera companiei "Moldavian Airlines" permisiunea operării curselor charter pe destinaţia Chişinău-Antalya.

„Moldavian Airlines”, în 2010, a solicitat Ministerului Transporturilor autorizaţia pentru a opera două curse regulate Chişinău-Antalya şi a obţinut licenţa, dar nu a efectuat nici un zbor. Şi în luna iunie 2010 a renunţat în mod oficial la exploatarea rutei spre această destinaţie.

În consecinţă, industria transporturilor aeriene a suferit pierderi de peste 20 de milioane de lei şi pentru prima dată în ultimii 6 ani, operatorii străini au transportat cu 60% mai mulţi turişti, decât companiile aeriene moldoveneşti. Unul din motivele invocate în scrisoarea de refuz a companiei „Moldavian Airlines” din iunie 2010 reprezintă lipsa interesului economic în operarea curselor regulate din cauza numărului mare de zboruri.

Vă amintim că în lună martie a acestui an, “Moldavian Airlines” a depus o cerere pentru operarea curselor charter.

Astăzi, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova, printr-un comunicat de presă, a anunţat poziţia lor faţă de presiunile făcute de către „Moldavian Airlines”.

Ministerul Transporturilor anunţă că va trata, în continuare, în mod egal, toţi operatorii şi toţi partenerii săi, şi în cadrul instituţional fixat de lege, urmărind interesul public şi doar interesul public.

De asemenea, Ministerul numeşte tentativele dlui Petrov, de a implica Ministerul în subiectul legat de acordarea autorizării unor curse charter este greşită şi are drept scop crearea unei dezbateri publice, care să îi faciliteze acestuia promovarea intereselor de companie la nivel mediatic.

Ministerul mai declară că alegerile şi politica nu trebuie să aibă nici o influenţă, nici în timpul campaniilor electorale, nici în afara lor, în ceea ce priveşte aplicarea legii şi apărarea intereselor publice.

“Din câte ştim, nu preşedintele “Moldavian Airlines” este Prim-ministrul Republicii Moldova şi nu dânsul este cel care numeşte sau schimbă miniştri, oricât de mult şi-ar dori acest lucru şi oricât de multă influenţă ar avea”.

Premierul Vlad Filat i-a expediat ministrului Transporturilor, Anatol Șalaru, o scrisoare prin care îi cere, în mod diplomatic, demisia! Cel puțin așa susține directorul companiei aieriene „Moldavian Airlines”, Nicolae Petrov, care îl acuză pe Șalaru de înțelegere de cartel.

Pe de altă parte, Anatol Șalaru a respins aceste acuzații. „Ministerul Transporturilor nu va ceda presiunilor, va respecta şi în continuare legislaţia în vigoare şi îi va trata în mod egal pe toţi agenţii economici din domeniul transportului aerian, indiferent de formă de proprietate”, a fost reacția Ministerului.

Premierul Vlad Filat a anunțat că în această săptămână va vizita Ministerul Transporturilor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.