Modificarea legii cu privire la alegerea presedintelui Moldovei, operata la 30 octombrie 2009, a fost facuta pe cale legala. Acesta este verdictul de astazi al Curtii Constitutionale, care a respins sesizarea deputatilor comunisti, Vadim Misin si Maria Postoico care declarau ca „Parlamentul a incalcat legea fundamentala atunci cind a introdus modificari privind alegerea presedintelui Moldovei”.
„Ar fi un precedent extrem de periculos ca pe viitor Parlamentul sa adopte alte legi de interpretare a normelor Constitutionale. Prin faptul ca a fost declarat constitutionala aceasta sintagma, practic s-a acordat dreptul Parlamentului sa interpreteze Constitutia si consideram ca aceasta hotarare a diminuat autoritatea Curtii”, a spus reprezentantul PCRM, la Curtea Constitutionala, Sergiu Sarbu.
In replica, reprezentantul Parlamentului, Ion Creanga, a spus ca „Curtea Constitutionala face interpretare abstracta, generala a normei constitutionale, pe cand Parlamentul face interpretarea cazual atunci cand reglementeaza prin lege organica. Lucru care s-a dovedit a fi just, corect, asa cum a apreciat astazi Curtea Constitutionala.
Precizam ca, deputatii comunisti Vadim Misin si Maria Postoico au depus o sesizare la Curtea Constitutionala pin care au solicitat controlul constitutionalitatii art. 10 alin. (3) din Legea „Cu privire la procedura de alegere a Presedintelui Republicii Moldova”.
Comunistii nu sunt de acord cu prevederea ca legislativul poate fi dizolvat numai dupa expirarea unui an de la data ultimei dizolvari (in cazul de fata 16 iunie) si au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte pe faptul daca a incalcat sau nu Parlamentul Constitutia atunci cand a modificat Legea cu privire la alegerea Presedintelui.