Mladic, pentru prima dată în faţa Tribunalului

De Victor Neaga / Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Fostul comandant al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic, vineri, pentru prima dată a fost prezent în faţa Tribunalului Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga.

La începutul reuniunii Mladic şi-a confirmat oficial identitatea şi locul naşterii. În cadrul şedinţei, acestuia i-au fost citite 11 capete de acuzare de genocid şi crime împotriva umanităţii, după care judecătorul Alphons Orie la întrebat pe Mladic, dacă el doreşte să facă o declaraţie de nevinovăţie sau recunoaşte vina pe fiecare element în parte sau nu.

Mladic a declarat că nu va comenta acuzaţiile aduse, deoarece vrea să facă cunoştinţă mult mai detaliat cu acestea, fiind cuprinse în 37 de pagini, pe care Mladic nu a avut posibilitatea să le citească înainte de şedinţǎ.
Următoarea întâlnire a Tribunalului Internaţional a fost programatǎ pentru data de 4 iulie 2011.

În timpul audierii preliminare, Mladic a fost reprezentat de avocatul sârb Alexander Aleksic, numit de către instanţa de judecată. Ulterior, inculpatul va avea posibilitatea de a-şi alege un alt avocat permanent sau să se reprezinte singur în instanţă.

Marţi, Mladic a fost închis într-o singură celulă în centrul de detenţie de la Haga, iar în dimineaţa următoare a fost examinat de un medic. Potrivit unui reprezentant al Tribunalului, examenul medical a fost "o procedură normală", dupǎ care Mladic a fost adus în faţa justiţiei.

Cu toate acestea, avocaţii lui Mladic afirmă că sănătatea lui lasă de dorit. Potrivit lui Aleksic, clientul său nu a primit tratament medical decent în toţi aceşti ani şi acum "sănătatea sa este slabă."

În acelaşi timp, un alt avocat sârb, Shalich, declară că, în 2009, Mladic a fost tratat împotriva cancerului în unul din spitalele din Belgrad. Mai devreme, Shalich a declarat în mass-media sârbă că în toţi anii cât se ascundea de autorităţi, clientul său a suferit câteva atacuri de cord.

Vă amintim că cea mai mare acuzaţie adusă lui Mladic este genocidul şi se referă la masacrul de 7.500 de bărbaţi bosniaci la Srebrenica în 1995.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.