Mizsei: Criza politică nu poate fi soluționată fără schimbarea prim-ministrului

Ex-reprezentantul special al Uniunii Europene la Chișinău, Kalman Mizsei, consideră că criza politică din Republica Moldova nu poate fi soluționată fără schimbarea prim-ministrului.

„Unii analişti susţin contrariul, eu, însă, cred că niciunul dintre protagoniştii principali ai conflictului – premierul Filat şi dl. Plahotniuc – nu mai pot fi puşi într-un oarecare rol de leader în guvern. Acest lucru pare elementar. Mai mult de atât, ei ar trebui, ambii în acelaşi timp, să facă angajamente generoase. De partea dlui Filat aceasta ar trebui să fie retragerea din funcţia de prim-ministru. Acest lucru în sine ar trebui să fie un preţ relativ mic pentru el, având în vedere intensitatea disputei în care el însuşi a fost implicat şi faptul ca în Moldova, oricum, într-un an şi jumătate vor avea loc alegeri parlamentare. Evident, el va deţine rolul de preşedinte al PLDM şi va conduce partidul la alegeri. Angajamentul dlui Plahotniuc, pe de altă parte, ar trebui să fie necesitatea separării activităţilor sale de afaceri şi a rolului său politic, în special, când vine vorba despre folosirea instituţiilor sale media în scopuri politice evidente. Acest angajament ar fi benefic pentru PDM, pentru că în cazul în care acesta ar fi obligat să intre în alegeri anticipate acum, ar pierde teren”, spune oficialul european în cadrul unei analize pentru Info-Prim Neo.

În context, Mizsei a menţionat că dacă e să vorbim despre formarea unui nou guvern, „PLDM, în mod justificat, are dreptul de a cere şi deţine rolul prim-ministrului, deoarece acesta este partidul din coaliţie care deţine cel mai mare număr de locuri în Parlament”.

Totodată, acesta este de părere că apelurile privind crearea unui guvern tehnocratic sunt naive şi inutile. „Cele trei partide ar trebui să încerce să formeze un nou guvern, iar rolul prim-ministrului să-i revină PLDM. În acelaşi timp, celelalte două partide, în mod clar, vor cere garanţia ca rolul prim-ministrului să nu fie la fel de puternic cum a fost în ultimii trei ani”, adaugă Mizsei.

De asemenea, oficialul recunoaşte că Iurie Leancă ar fi potrivit pentru funcţia de premier. „Ar fi foarte înţelept ca şi partidele de coaliţie să recunoască acest lucru. Performanţa de guvernare a dlui Leancă a fost, de fapt, nimic altceva decât excepţională în istoria Republicii Moldova – atât din punct de vedere profesional, managerial, etic, cât şi în termeni simpli umani. De fapt, nominalizarea lui ar însemna o recunoaştere importantă a necesităţii profesioniste în guvern, lăsând la o parte iluzia numirii unui guvern tehnocrat într-o democraţie politică”, a conchis Miszei.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.