Connect with us
"
"

Social

Ministrul Eugen Sturza și ambasadorul SUA Dereck J. Hogan au vizitat Centrul Militar de Instruire al Armatei Naţionale

Publicat

pe

PE SCURT

Ministrul Apărării Eugen Sturza și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan au efectuat o vizită la Centrul Militar de Instruire al Armatei Naţionale, pentru a se documenta cu procesul de reconstrucţie şi modernizare a poligonului militar.

Acesta este renovat în cadrul Programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (GPOI), finanţat de Guvernul SUA.

PE LUNG

Oficialii au vizitat edificiile aflate în renovare şi construcţie – cazarma, cantina, blocurile sanitare, punctul medical, sala de conferinţe, clasele de studii şi cele pentru simulare, câmpul de ţinte multifuncţional, tirul, precum şi depozitele de păstrare a bunurilor materiale.

Eugen Sturza a declarat că a rămas mulţumit de felul în care se desfăşoară reparaţia şi reconstrucţia clădirilor, ce urmează a fi date în exploatare în vara acestui an.

GPOI a fost fondat în 2004 şi reprezintă contribuția SUA la Planul de Acțiuni G8 pentru extinderea operațiunilor internaționale de menținere a păcii.

Republica Moldova s-a alăturat programului GPOI în 2012, cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de instruire a militarilor Armatei Naţionale detaşaţi în misiuni externe de menținere a păcii. Programul prevedere modernizarea Centrului Militar de Instruire al Armatei Naţionale.

Armata Naţională participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând cu anul 1997.

Social

Cum va fi marcată Ziua Armatei Naționale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministerul Apărării organizează, pentru al doilea an consecutiv, ziua ușilor deschise cu ocazia Zilei Armatei Naționale.

Evenimentul va începe la ora 10:00, pe șos. Hînceşti 84, la Ministerul Apărării.

PE LUNG

Cei prezenți vor avea parte de:

– recital — Orchestra Prezidențială şi ansamblul de muzică populară „Doina Armatei”
– exerciţii demonstrative — compania de cercetare a Brigăzii „Ştefan cel Mare”
– spectacol demonstrativ — Batalionul cu destinație specială „Fulger”
– exerciţii de mânuire a armei — Batalionul de gardă
– program de cântece de cătănie, dansuri tradiţionale
– recital — Ion Rață, Cristina Scarlat, Aurel Chirtoacă, Roman Nirca, Natalia Proca, Gheorghe Nichiforeac
– parada uniformelor militare

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate expoziţii de armament şi tehnică militară, fotografii și drapele istorice. Militarii subdiviziunilor Armatei Naţionale au pregătit concursuri şi alte surprize pentru invitaţi.

Citește mai departe

Social

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a vizitat CNA

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a efectuat o primă vizită la Centrul Naţional Anticorupţie. Directorul CNA Ruslan Flocea l-a invitat pe ambasador să facă un tur al instituţiei, prezentându-i principalele subdiviziuni responsabile de investigarea infracţiunilor de corupţie, de testarea integrităţii profesionale şi de recuperare a bunurilor infracţionale. De asemenea, Dereck J. Hogan s-a arătat interesat de condiţiile de detenţie din izolatorul de urmărire penală prin prisma respectării drepturilor omului.

PE LUNG

Un subiect aparte l-a constituit utilizarea poligrafului în procesul de verificare a candidaţilor la funcţiile de colaborator al Centrului, judecător, procuror sau inspector de integritate.

Aparatul de model Lafayette 4000, utilizat de specialistul din cadrul CNA, a fost donat de Ambasada Statelor Unite ale Americii într-un proiect de asistenţă în care 7 ofiţeri ai CNA, SIS şi MAI au fost instruiți în domeniul testării cu poligraful, primind certificate de instruire avansată în domeniul tehnicii validate de detectare şi diagnosticare la poligraf.

potrivit unui comunicat, în cadrul discuțiilor, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan a menționat următoarele: „E foarte important pentru mine să înțeleg care sunt dezideratele pe care vi le asumați în lupta împotriva corupției. Eu știu că sunteți capabili să faceți ceva bun și sunt de părerea că trebuie să vă mențineți independența pentru a înregistra rezultate palpabile în prevenirea și combaterea corupției din sistem”.

În perioada 2002-prezent, CNA a beneficiat de multiple proiecte de asistenţă din partea SUA care au vizat training-uri în domeniul combaterii spălării banilor, activităţii operative de investigații şi utilizării tehnicii speciale, urmăriri penale, investigării companiilor din zonele off-shore, combaterii corupției în sectorul privat, inclusiv instruirea și promovarea denunțării practicilor ilegale/iregularităților de către companiile private.

Citește mai departe

Social

Republica Moldova are, în premieră, un atașat militar în Canada

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Atașatul militar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, colonel Vitalie Micov, a fost acreditat, prin cumul, şi în Canada.

Colonelul Vitalie Micov va fi responsabil de asigurarea unei cooperări eficiente dintre structurile de apărare ale celor două ţări, identificarea unor noi oportunităţi de dezvoltare şi îmbunătăţire a parteneriatului dintre Armata Naţională a Republicii Moldova şi Forţele Armate ale Canadei.

PE LUNG

La ceremonia, desfăşurată cu această ocazie la sediul Departamentului Apărării Naţionale (DAN) de la Ottawa, a participat ambasadoarea Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, și şeful Direcției Afaceri Străine DAN, colonel Acton Kilby.

La Ottawa, diplomatul militar a avut o serie de întrevederi cu oficiali din cadrul DAN, care au avut ca obiectiv identificarea unor proiecte de cooperare între ambele instituţii de apărare pentru continuarea reformelor inițiate de conducerea Ministerului Apărării.

De notat că în luna octombrie 2018, colonelul Vitalie Micov a fost detaşat de Ministerul Apărării în SUA în calitate de ataşat militar. Decizia a fost luată de conducerea instituţiei în scopul promovării dialogului strategic pe dimensiunea de apărare dintre Republica Moldova şi SUA.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

PE SCURT Luni dimineața a fost confirmat al patrulea deces cauzat de coronavirus în Italia. Este vorba de un italian...

Social14 ore în urmă

Moldovenii vor avea nevoie de autorizație pentru a călători în zona Schengen. Explicăm unde și cum obținem acest document

PE SCURT Începând cu 1 ianuarie 2021, toți deținătorii de pașapoarte moldovenești vor trebui  să prezinte o autorizație de călătorie...

Economie3 zile în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură4 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie5 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova5 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social6 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

Politică2 săptămâni în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică3 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică3 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică3 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829