Ministrul Apărării Valeriu Troenco – la una din cele mai importante reuniuni din istoria NATO

Ministrul Apărării din Republica Moldova Valeriu Troenco participă în premieră la 4 şi 5 septembrie la Summit-ul NATO, desfăşurat la Celtic Manor în Ţara Galilor. Este cea mai mare reuniune a liderilor internaţionali care a avut loc vreodată în Marea Britanie şi una din cele mai importante din istoria NATO.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii la Chişinău, liderii mondiali vor decide cum „NATO poate să rămână în fruntea eforturilor de edificare a stabilităţii într-o lume imprevizibilă”. La summit vor participa demnitari de stat de cel mai înalt nivel, reprezentând cele 28 de ţări membre, precum şi partenerii NATO interesate de securitatea comună.

Aceeaşi sursă precizează că Regatul Unit își propune trei priorităţi la acest summit: aprecierea consecinţelor pe termen lung ale crizei dintre Rusia şi Ucraina şi schimbarea situaţiei securităţii geostrategice la hotarele NATO, un acord asupra prezenței NATO în Afganistan şi adoptarea unei noi strategii de răspuns din perspectiva riscurilor pe care le implică așa numitele state eșuate, conflictele regionale, terorismul şi atacurile cibernetice.

Moldova.ORG precizează că analişti de la Chişinău au salutat participarea ministrului moldovean la această reuniune. Summit-ul NATO va avea efecte indirecte asupra Moldovei, a declarat pentru ipn.md analistul militar Viorel Cibotaru. Potrivit lui, la acest summit se poate veni cu sugestii pentru dezvoltarea forţelor armate din Moldova, dar şi de explorare efectivă a instrumentelor existente de cooperare cu NATO.

Tot el a mai spus că , probabil, la acest summit vor fi analizate programele speciale de cooperare, precum programul „Parteneriat pentru pace”, şi se va vorbi despre necesitatea edificării instituţiilor naţionale de apărare, de luptă împotriva terorismului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.