Connect with us
"
"

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza va vizita Cartierul General NATO

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza efectuează, în perioada 3-5 februarie, o vizită oficială la Bruxelles, Belgia.

În Belgia, ministrul Apărării are planificate întrevederi, la sediul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) de la Mons, cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) şi generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.

De asemenea, Eugen Sturza va vizita Cartierul General NATO, unde se va întâlni cu vicepreşedintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, general-locotenent Steven M. Sherpo, și reprezentanta permanentă a Statelor Unite ale Americii la NATO, ambasadoarea Kay Bailey Hutchison.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Avansarea dialogului strategic Republica Moldova – NATO, discutată în Belgia

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării Eugen Sturza s-a întâlnit la Mons cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe avansarea dialogului strategic dintre Republica Moldova și țările aliate și sprijinul acestora în consolidarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Apărării s-a referit la priorităţile instituţiei pe termen mediu şi lung, care au ca obiectiv instruirea efectivului de militari profesioniști, cu accent pe crearea unei şcoli de pregătire a corpului de sergenţi, participarea şi organizarea unor exerciţii în comun cu ţările aliate şi partenere pentru testarea interoperabilității, precum şi intensificarea contribuţiei la securitatea globală şi regională.

Generalul Scaparrotti a menționat că NATO este dispusă să ofere în continuare asistenţă pentru reformarea sectorului de apărare, în special la realizarea proiectului de îmbunătăţire a managementului stocurilor de armament şi muniţii în depozitele Armatei Naţionale, crearea şcolii de pregătire a sergenţilor în conformitate cu standardele internaţionale.

Totodată, Eugen Sturza şi generalul Scaparrotti, care este şi Comandantul Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA, au trecut în revistă colaborarea moldo-americană pe dimensiunea apărării, prin intermediul programelor de instruire şi asistenţă, derulate atât în Republica Moldova, cât şi în SUA.

La rândul său, generalul Scaparrotti a mulţumit Republicii Moldova pentru contribuţie la securitatea internaţională, dar şi pentru deschiderea de a organiza în acest an, la Chişinău, conferinţa anuală de planificare a procesului de evaluare în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).

La Mons, ministrul Sturza a discutat şi cu generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.

Pregătirea şi testarea militarilor Armatei Naţionale conform OCC, prestaţia contingentelor moldoveneşti în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, instruirea în şcolile NATO, precum şi standardizarea sistemului logistic al Armatei Naţionale, au constituit principalele teme abordate în cadrul întrevederii.

De menţionat că ministrul Apărării se află, în perioada 3-5 februarie curent, într-o vizită oficială în Belgia.

Citește mai departe

Social

Capacitatea de luptă a militarilor, verificată. Au fost implicate mijloacele de tehnică din dotare

Publicat

pe

De către

Capacitatea de luptă a tuturor unităţilor militare ale Armatei Naţionale a fost verificată astăzi de conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major. Efectivul din garnizoanele militare a desfăşurat, în acest sens, acţiuni specifice cu implicarea mijloacelor de tehnică din dotare.

Potrivit comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, acţiunea a fost efectuată pentru evaluarea gradului de pregătire a unităţilor.

Generalul Cutie a adăugat că anul de instruire militară a demarat cu şedinţe teoretice şi antrenamente în toate garnizoanele ţării, în cadrul cărora au fost stabilite obiectivele principale pentru militari.

Astfel, priorităţile instituţiei de apărare se vor axa, în această perioadă, pe punerea în aplicare a documentelor strategice şi programelor de modernizare, cu accent pe „Armata profesionistă”, „Conceptul dezvoltării profesionale a efectivului de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri ai Armatei Naţionale — 3S”, precum şi intensificarea participării la exerciţii şi misiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii.

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a apreciat nivelul de planificare, organizare şi desfăşurare a verificării gradului de pregătire a militarilor.

Ministrul Apărării le-a solicitat, totodată, ofiţerilor din corpul de comandă să depună efort pentru derularea eficientă a procesului de intruire şi pregătire a efectivului.

Acţiunea desfăşurată astăzi are loc în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2019.

Citește mai departe

Social

200 de soldați din Brigada „Dacia” vor să devină militari profesioniști

Publicat

pe

De către

Peste 300 de militari în termen din cadrul Batalionului 31 al Brigăzii „Dacia” din Cahul au absolvit astăzi, în premieră, un curs de instruire, destinat militarilor profesionişti ai Armatei Naţionale.

Aproximativ 200 de ostaşi absolvenţi au depus raport pentru încadrare în serviciul militar prin contract.

Potrivit comandantului Brigăzii „Dacia”, locotenent-colonel Sergiu Cirimpei, cei 300 de soldaţi au fost instruiţi timp de şase luni, de instructori din Armata Naţională, SUA şi România.

Sergiu Cirimpei a specificat ca în perioada respectivă soldaţii au studiat aspecte ale planificării, conducerii la nivel de grupă, pluton şi companie a tehnicilor de instruire, procedeelor de ducere a luptei, precum şi mânuirea armamentului aflat la dotarea Armatei Naţionale.

Prezent la ceremonia de absolvire, ministrul Apărării Eugen Sturza a menţionat că reforma Armatei Naţionale şi Programul „Armata Profesionistă”, derulate în prezent de instituţia de apărare, presupun şi pregătirea militarilor după noi programe şi concepte de instruire, elaborate după modelul armatelor occidentale.

Eugen Sturza i-a îndemnat pe ostaşii absolvenţi să însuşească arta militară de la corpul de ofiţeri şi subofiţeri ai unităţii, cu experienţă obţinută în misiuni externe de menţinere a păcii şi exerciţii multinaţionale, pentru a fi mai pregătiţi şi gata pentru provocările unei armate profesioniste.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 minute în urmă

În hăul egalității de gen. 257 de ani pentru umanitate și 12 trepte pentru Moldova

PE SCURT Republica Moldova se situează pe locul 23 din 153 de țări la capitolul egalitate de gen. Cel puțin...

Cultură19 ore în urmă

Dansuri, concerte, târguri și poezie. Ce poți face în acest weekend

PE SCURT Cafea cu gust de anticorupție, lecții de pictură, atelier de modelare plastică, seminar despre aritmii și EU4Ungheni –...

Justiție20 de ore în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Economie20 de ore în urmă

Cei mai mari oameni de afacere s-au întâlnit în Elveția. De ce sunt mai pesimiști ca niciodată

PE SCURT Mai mult de jumătate dintre managerii celor mai mari companii din lume așteaptă o încetinire a economiei globale...

Politică2 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Ecologie2 zile în urmă

Reutilizarea lucrurilor aruncate – afacerea care prosperă

PE SCURT În Republica Moldova, ca în țările din întreaga lume, oamenii au în garderobă mai multe haine pe care...

Politică2 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

PoliticăO săptămână în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

PoliticăO săptămână în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

ExterneO săptămână în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

PoliticăO săptămână în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

PoliticăO săptămână în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

JustițieO săptămână în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031