Connect with us
"
"

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza va vizita Cartierul General NATO

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza efectuează, în perioada 3-5 februarie, o vizită oficială la Bruxelles, Belgia.

În Belgia, ministrul Apărării are planificate întrevederi, la sediul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) de la Mons, cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) şi generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.

De asemenea, Eugen Sturza va vizita Cartierul General NATO, unde se va întâlni cu vicepreşedintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, general-locotenent Steven M. Sherpo, și reprezentanta permanentă a Statelor Unite ale Americii la NATO, ambasadoarea Kay Bailey Hutchison.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Avansarea dialogului strategic Republica Moldova – NATO, discutată în Belgia

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării Eugen Sturza s-a întâlnit la Mons cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe avansarea dialogului strategic dintre Republica Moldova și țările aliate și sprijinul acestora în consolidarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Apărării s-a referit la priorităţile instituţiei pe termen mediu şi lung, care au ca obiectiv instruirea efectivului de militari profesioniști, cu accent pe crearea unei şcoli de pregătire a corpului de sergenţi, participarea şi organizarea unor exerciţii în comun cu ţările aliate şi partenere pentru testarea interoperabilității, precum şi intensificarea contribuţiei la securitatea globală şi regională.

Generalul Scaparrotti a menționat că NATO este dispusă să ofere în continuare asistenţă pentru reformarea sectorului de apărare, în special la realizarea proiectului de îmbunătăţire a managementului stocurilor de armament şi muniţii în depozitele Armatei Naţionale, crearea şcolii de pregătire a sergenţilor în conformitate cu standardele internaţionale.

Totodată, Eugen Sturza şi generalul Scaparrotti, care este şi Comandantul Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA, au trecut în revistă colaborarea moldo-americană pe dimensiunea apărării, prin intermediul programelor de instruire şi asistenţă, derulate atât în Republica Moldova, cât şi în SUA.

La rândul său, generalul Scaparrotti a mulţumit Republicii Moldova pentru contribuţie la securitatea internaţională, dar şi pentru deschiderea de a organiza în acest an, la Chişinău, conferinţa anuală de planificare a procesului de evaluare în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).

La Mons, ministrul Sturza a discutat şi cu generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.

Pregătirea şi testarea militarilor Armatei Naţionale conform OCC, prestaţia contingentelor moldoveneşti în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, instruirea în şcolile NATO, precum şi standardizarea sistemului logistic al Armatei Naţionale, au constituit principalele teme abordate în cadrul întrevederii.

De menţionat că ministrul Apărării se află, în perioada 3-5 februarie curent, într-o vizită oficială în Belgia.

Citește mai departe

Social

Capacitatea de luptă a militarilor, verificată. Au fost implicate mijloacele de tehnică din dotare

Publicat

pe

De către

Capacitatea de luptă a tuturor unităţilor militare ale Armatei Naţionale a fost verificată astăzi de conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major. Efectivul din garnizoanele militare a desfăşurat, în acest sens, acţiuni specifice cu implicarea mijloacelor de tehnică din dotare.

Potrivit comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, acţiunea a fost efectuată pentru evaluarea gradului de pregătire a unităţilor.

Generalul Cutie a adăugat că anul de instruire militară a demarat cu şedinţe teoretice şi antrenamente în toate garnizoanele ţării, în cadrul cărora au fost stabilite obiectivele principale pentru militari.

Astfel, priorităţile instituţiei de apărare se vor axa, în această perioadă, pe punerea în aplicare a documentelor strategice şi programelor de modernizare, cu accent pe „Armata profesionistă”, „Conceptul dezvoltării profesionale a efectivului de soldaţi, sergenţi şi subofiţeri ai Armatei Naţionale — 3S”, precum şi intensificarea participării la exerciţii şi misiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii.

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a apreciat nivelul de planificare, organizare şi desfăşurare a verificării gradului de pregătire a militarilor.

Ministrul Apărării le-a solicitat, totodată, ofiţerilor din corpul de comandă să depună efort pentru derularea eficientă a procesului de intruire şi pregătire a efectivului.

Acţiunea desfăşurată astăzi are loc în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2019.

Citește mai departe

Social

200 de soldați din Brigada „Dacia” vor să devină militari profesioniști

Publicat

pe

De către

Peste 300 de militari în termen din cadrul Batalionului 31 al Brigăzii „Dacia” din Cahul au absolvit astăzi, în premieră, un curs de instruire, destinat militarilor profesionişti ai Armatei Naţionale.

Aproximativ 200 de ostaşi absolvenţi au depus raport pentru încadrare în serviciul militar prin contract.

Potrivit comandantului Brigăzii „Dacia”, locotenent-colonel Sergiu Cirimpei, cei 300 de soldaţi au fost instruiţi timp de şase luni, de instructori din Armata Naţională, SUA şi România.

Sergiu Cirimpei a specificat ca în perioada respectivă soldaţii au studiat aspecte ale planificării, conducerii la nivel de grupă, pluton şi companie a tehnicilor de instruire, procedeelor de ducere a luptei, precum şi mânuirea armamentului aflat la dotarea Armatei Naţionale.

Prezent la ceremonia de absolvire, ministrul Apărării Eugen Sturza a menţionat că reforma Armatei Naţionale şi Programul „Armata Profesionistă”, derulate în prezent de instituţia de apărare, presupun şi pregătirea militarilor după noi programe şi concepte de instruire, elaborate după modelul armatelor occidentale.

Eugen Sturza i-a îndemnat pe ostaşii absolvenţi să însuşească arta militară de la corpul de ofiţeri şi subofiţeri ai unităţii, cu experienţă obţinută în misiuni externe de menţinere a păcii şi exerciţii multinaţionale, pentru a fi mai pregătiţi şi gata pentru provocările unei armate profesioniste.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle8 ore în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Social9 ore în urmă

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste...

Social9 ore în urmă

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să mergi la psiholog

Ideea că doar oamenii cu probleme psihologice grave trebuie să meargă la psiholog este demult depășită. Astăzi oamenii înțeleg importanța...

SocialO zi în urmă

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

30 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 256 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031