Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT

Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora, a declarat Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Suediei în cadrul unei întrevederi cu presa de la Chișinău. Totodată, oficialul a precizat că țara sa vrea să vadă realizarea cu fermitate a două reforme – cea judiciară și cea de eradicare a corupției. 

„Acum, vrem să vedem două reforme cea judiciară și politici mult mai sonore și mai clare în ceea ce privește eradicarea corupției. Vrem să vedem că oameni concreți sunt puși după gratii pentru frauda care s-a comis în 2015”, a declarat Peter Eriksson pentru Moldova.org.

PE LUNG

Peter Eriksson, ministrul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Suediei, care s-a aflat într-o vizită de câteva zile în R. Moldova, a avut întrevederi cu premierul Ion Chicu, ministrul de Externe Aurel Ciocoi, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, dar și cu reprezentanți ai societății civile. 

În cadrul întrevederii cu jurnaliștii, Peter Eriksson a precizat că Regatul Suediei acordă asistență țărilor din Parteneriatul Estic în domenii cum ar fi promovarea democrației, lupta împotriva corupției, reforma în justiție. Ministrul suedez a menționat că a transmis acest mesaj în cadrul întrevederilor cu oficialii moldoveni. „Acest mesaj l-am promovat și în adresa prim-ministrului, menționând că noi susținem reforme care se implementează cu adevărat, deoarece lupta împotriva corupției, democrația oferă oamenilor mai multă speranță în viitor și pot contribui la atragerea investițiilor”, a relatat Eriksson.

Potrivit lui, Guvernul de la Chișinău este unul nou învestit, deci este prematur să fie analizate rezultatele acestuia, dar Suedia va aștepta să vadă dacă aceste rezultate răspund așteptărilor țării sale.

„Dorim să vedem reforme cu adevărat implementate. Pentru noi este cu adevărat important și în cazul în care vom vedea rezultate, Suedia va continua să acorde sprijinul său”, a declarat ministrul.

Un alt subiect discutat cu oficialii moldoveni a ținut de problema transnistreană, aceasta în condițiile în care Suedia va prelua președinția OSCE în 2021. „Dorim să participăm activ la discuții și să contribuim la rezolvarea situației”, a declarat Peter Eriksson.

În context, ministrul suedez a relatat că în cadrul întrevederilor cu responsabilii moldoveni „cuvântul federalizare nu a fost pomenit”. Totodată, în opinia sa, este important ca oficialii moldoveni să aibă o poziție mult mai clară în ceea ce privește frontierele statului, iar proiectele de dezvoltare să fie implementate pe întreg teritoriu țării, și nu doar în anumite regiuni. Eriksson a evitat să estimeze de cât timp și de câți bani va fi necesar pentru ca regiunea transnistreană să recupereze decalajul economic în raport cu malul drept, dar s-a arătat sigur că atât UE, cât și Suedia sunt pregătite să contribuie în acest sens.  

„Noi sperăm ca, în anii care urmează, să fie identificate niște soluții mai bune”, a spus Eriksson.  

Peter Eriksson s-a aflat pentru a doua oară în Republica Moldova și a recunoscut că, în comparație cu acum patru ani, Chișinăul a devenit un oraș mai deschis și modern, iar după vizitarea mai multor localități poate să menționeze că sunt evoluții și la capitolul democrație. 

„Am văzut mai multe localuri pentru tinerii. Sunt evoluții spre bine și la capitolul evoluția democrației. Din punct de vedere al democrației lucrurile au evoluat. Dacă anterior țara era condusă de un număr extrem de mic de persoane, ca să nu zicem că de o singură persoană, acum situația e mai diversificată și e mult mai bine”, a mai spus Peter Eriksson.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.