Ministerul Reintegrarii a difuzat Protocolul, semnat in finalul ultimei runde de negocieri pentru reglementarea transnistreana

Dupa cum transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA", in document se mentioneaza ca la sedinta "s-a luat cunostinta si de initiativa Ucrainei privind organizarea, incepind cu 31 ianuarie 2006, in orasul Odesa, a consultarilor moldo-ucrainene cu participarea expertilor si agentilor economici din Transnistria pentru examinarea chestiunilor ce vizeaza implementarea acestei declaratii".

in afara de aceasta, dupa cum se mentioneaza in Protocol, "participantii la intrevedere saluta activitatea Misiunii OSCE in Moldova si accepta spre examinare proiectul mandatului misiunii internationale de evaluare a OSCE in Transnistria pentru analiza situatiei si elaborarea recomandarilor privind desfasurarea alegerilor libere si democratice in Sovietul Suprem al Transnistriei in contextul initiativelor Presedintelui Ucrainei Viktor Iuscenlo".

"Participantii la intrevedere saluta disponibilitatea partii transnistrene de a sustine consultari cu participarea expertilor din Ucraina, Federatia Rusa si OSCE in problemele schimbului de date intre Republica Moldova si Transnistria cu privire la unitatile militare si armament, dupa cum se prevede in Protocolul "A-1" al setului de documente "Controlul asupra armamentului – masurile de consolidare a increderii si securitatii in Moldova", – se specifica in Protocol.

Se mai mentioneaza ca, intru executarea Protocolului din 16 decembrie 2005, Misiunea OSCE a remis la 20 ianuarie proiectul protocolului privind monitorizarea obiectelor din complexul militar-industrial al Trasnistriei si si-a exprimat disponibilitatea de a continua munca de expertizare la acest proiect.

Mediatorii si observatorii au indemnat partile sa realizeze pina la 15 februarie punctul 2 al documentului, elaborat de Misiunea OSCE, "Grupul mixt de lucru -componenta si propunerile", ceea ce presupune normalizarea situatiei in satul Dorotcaia si reluarea activitatii CUC.

Acest Protocol a fost sustinut si de observatorii in negocieri – UE si SUA. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.