Ministerul Agriculturii îndeamnă cetățenii să renunțe la florile din plastic de Blajini

PE SCURT

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă cetățenii să renunțe la florile din plastic de Blajini. În schimb, propune plantarea florilor decorative multianuale.

Potrivit instituției, în prezent, decorațiunile din plastic sunt un pericol și o problemă, deoarece anual generează volume consistente de deșeuri și necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate. În plus, acestea elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane ajung coloranți ce conțin metale grele.

PE LUNG

„ Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. Efectele negative se produc în procesul de ardere a acestora, deoarece ca urmare a se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, a precizat Svetlana Bolocan, șef al Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice.

Conform informațiilor prezentate de autoritățile locale, anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se colectează circa 700 de tone de deșeuri, iar 80% din deșeuri sunt florile și decorațiunile de flori artificiale.

„În condițiile creșterii progresive a cantității deșeurilor din plastic, îndemnăm autoritățile publice locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase și forțele de ordine să restricționeze comercializarea și distribuirea decorațiunilor din plastic în preajma cimitirelor și să stimuleze comercializarea florilor naturale”, a spus Svetlana Bolocan.

Nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție și de altă natură se sancționează cu amendă în mărime de până la 2000 de lei aplicată persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.