Mihai-Razvan Ungureanu: Dosarul transnistrean ramane intre prioritatile diplomatiei romanesti

“Faptul ca Romania nu a propus o rezolutie privind Transnistria, pe durata mandatului sau de presedinte in exercitiu al Consiliului de Securitate, nu inseamna nicidecum ca diplomatia de la Bucuresti nu acorda dosarului transnistrean atentia cuvenita”, a declarat luni, la NewYork, ministrul de Externe al Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca, la moment, Consiliul de Securitate al ONU nu reprezinta cea mai adecvata scena pentru abordarea dosarului transnistrean, explicand ca procedurile de functionare a acestui organism nu permite presedintelui sa includa, in mod discretionar, un subiect pe agenda forului ONU. Pentru abordarea unei teme noi este necesar acordul tuturor membrilor, a mentionat Ungureanu. "Motivele pentru care s-a recurs in anii ’90 la acordarea acestei probleme Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt valabile si in prezent, inclusiv absenta consensului pentru tratarea subiectului in cadrul Consiliului de Securitate al ONU", a opinta ministrul roman de Externe.

In acelasi timp, Mihai-Razvan Ungureanu a mentionat ca statul direct interesat de problematica transnistreana este Republica Moldova, iar Romania nu poate lansa initiative in acest sens, fara a consulta si a avea acceptul acestei tari.

Pe de alta parte, Ungureanu a evidentiat ca, in actuala conjunctura, eforturile diplomatiei romane vizeaza, in primul rand, operationalizarea si fructificarea cadrului de negocieri deja existent, consolidat si prin cooptarea recenta a Uniunii Europene si a Statelor Unite, si care ofera perspectivele cele mai bune pentru identificarea unei solutii viabile. Introducerea in actala ecuatie a unor elemente de controversa nu ar face decat sa complice si sa ingreuneze rezolvarea problemelor, a spus Mihai-Razvan Ungureanu.

Amintim ca, in discursul sustinut la sedinta jubiliara a Adunarii Generale a ONU, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca e de datoria acestui for international sa isi activeze mecanismele si sa adopte masuri si pentru rezolvarea problemei transnistrene.

La 31 octombrie, Romania a transmis Rusiei presedintia Consiliului de Securitate al ONU. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.