Chişinău / Moldova.ORG/ — Domnule Mihai Ghimpu, cum vă simţiţi astăzi, după 20 de ani de independenţă pentru care a-ţi luptat atât de mult?
– Mulţumesc, mă simt bine, cu bună dispoziţie, era mai bine dacă dipoziţia pe care o am eu, o aveau toţi cetăţenii, dar, din păcate, unii dintre ei o duc greu şi omului când îi este greu nu pre simte sărbătoarea.
– Iniţial se părea că mergem pe calea românizării, unirii cu România, după părerea dvs. unde ne-am rătăcit şi de ce?
– Aşa a fost dat de la Dumnezeu, cei care vorbesc o limbă, care au aceleaşi tradiţii, trebuie să fie într-un stat, să activeze sub o lege, să trăiască împreună. Oricum drumul rămâne acelaşi, chiar dacă, din cauza conjuncturii politice şi a unor oameni, ne-am abătut. La etapa actuală, avem ce avem, ne-am declarat independenţa, dar sigur că mulţi dintre noi, atunci când am votat, principalul gând a fost la această unitate. În comparaţie cu alte state, cum sunt ţările baltice, ei au avut un stat, au avut o constituţie, au avut gândire statală, majoritatea dintre noi însă, a fost cu gândire sovietică şi ne este mai greu. Este una să treci de la comunism la democraţie, dar, e cu totul alta când trebuie să te rupi de la un imperiu puternic care a avut interese şi până la formarea Uniunii Sovietice, pe timpul Rusiei Ţariste. Astăzi, fiind un stat democratic, au interese şi nu ne lasă să fim liberi, ocupând astfel, o treime din teritoriul nostru. Oricum, Dumnezeu este cu noi. Şi în Rusia vor veni generaţii noi care să înţeleagă că orice popor are dreptul la libertate aşa cum şi ei au luptat pentru a o obţine, fiind sub ocupaţia imperiului tătaro-mongol. Unitatea noastră va exista din nou.
– Dumnevoastră a-ţi fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru independenţă în 1991. Care dintre idealurile pentru care a-ţi luptat şi a-ţi votat Declaraţia de Independenţă s-au realizat pe parcursul a 20 de ani?
– Pe plan naţional am obţinut Limba română-limba oficială în stat, chiar dacă ea nu funcţionează peste tot în sfera socială, am revenit la tricolor, la simbolurile naţionale. Rămânem în urmă cu economia, care de fapt, se reflectă asupra pieţei sociale. Eu cred că, dacă vom continua aşa cum am început în 2009, vom soluţiona şi aceste probleme şi atunci, după părerea mea, independenţa noastră va fi realizată. În cazul în care teritoriul din stânga nistrului va deveni unul controlat de organele constituţionale a Republicii Moldova, vom atinge scopul asumat – integrarea europeană.
– Ce le doriţi cetăţenilor acestei ţări?
– Să fie mai îndrăzneţi, mai curajoşi, să lupte pentru democraţie pentru că doar democraţia le poate aduce binele în casă, să creadă în ziua de mâine şi astfel, împreună să ne bucurăm de fiecare sărbătoare din viaţa noastră.